Walraven van Hall

Of zijn naam een plek krijgt in het nieuwe gemeentehuis van Zaanstad is nog helemaal de vraag, ondanks een eerder besluit daartoe van de gemeenteraad. Met ‘dank’ aan het college van B&W, waar historisch eerbetoon laag op het lijstje staat. Maar er komt wel -eindelijk- een speelfim over de man die vrijwel het gehele Nederlandse verzet, de Binnenlandse Strijdkrachten, de spoorwegstakers en tienduizenden onderduikers van financiën voorzag. Voor wie hem niet kent: ik bedoel Walraven van Hall. Productiebedrijf NL Film (bekend van onder meer De Storm en Costa!) is van plan om in de winter van 2012/’13 te beginnen met het verfilmen van Wally’s leven als verzetsman. Zie ook hier.

In 2005 en 2006 verschenen er achtereenvolgens een tweedelige tv-documentaire en een boek over Van Hall. Vorig jaar ging in het Verzetsmuseum een zeer goed bezochte expositie van start over deze Zaanse bankier, die wegens succes zelfs werd verlengd tot een maand geleden. Eveneens in 2010 vond de onthulling plaats van een prachtig monument voor de ‘olieman’ (een van zijn vele bijnamen). En nu komt er dus een speelfilm. Met medewerking van zijn drie kinderen. “Omdat het een historisch verantwoorde vertelling wordt”, schreef Walravens zoon Aad me. Ik hoop het. Een Hollywood-achtige benadering doet Walraven van Hall, de belangrijkste verzetsstrijder die Nederland had, geen recht.

Ik hoop tevens tegen die tijd een nieuwe druk te kunnen presenteren van mijn vijf jaar geleden gepresenteerde boek Walraven van Hall. Premier van het verzet (1906-1945). De vorige editie is sinds lang uitverkocht. Ik houd u op de hoogte.

Nu alleen nog een monument voor Van Hall ergens in Zaandam. Het college heeft iets goed te maken.

Bruiloft Tilly en Walraven van Hall

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *