Anton de Kom

“Anton de Kom krijgt een straat- of pleinnaam. Dat was steeds al het plan” zei wethouder Piet Keijzer in april 2007. Vóór hem beloofde wethouder Nel Kroesen hetzelfde. Dat deed ze in 2004. De Kom zou worden vernoemd in de buurt van de Koogse Verzetsstraat, in het kader van het project A8erna. Nooit meer wat van gehoord sindsdien. Enfin, ik betoogde al eerder dat het soms wat lastig ligt om B&W-beloften gehonoreerd te zien. Nel Kroesen is al heel lang van het politieke toneel verdwenen, Piet Keijzer -helaas- sinds anderhalf jaar. En die Anton de Komstraat lijkt, ruim tien jaar na de aanvraag om een vernoeming, verder uit het zicht dan ooit tevoren. 

Vorig jaar wonnen Rob Woortman en Alice Boots de E. du Perronprijs met hun biografie over bovengenoemde Surinaamse mensenrechtenactivist, publicist (Wij slaven van Suriname) en verzetsstrijder. En afgelopen week is bekend geworden dat er in 2013 een op dit boek gebaseerde vierdelige dramaserie op de Nederlandse tv komt. Mooi initiatief.

In 2013 wordt tevens herdacht dat 150 jaar eerder Nederland de slavernij afschafte. B&W van Zaanstad, zou het geen mooie gelegenheid zijn om dan uw onderdanen, en in het bijzonder de plaatselijke Surinaamse gemeenschap, te verblijden met een straat, plein of weg die is vernoemd naar Anton de Kom?     

PS. Tien jaar geleden nam de gemeenteraad een motie aan om ergens in Westzaan een blijvende herinnering te creëren, bijvoorbeeld middels een straatnaam, aan de anarchist Klaas Ris. En wel in het jaar 2002, honderd jaar na zijn dood. Het is inmiddels bijna 2012, 110 jaar zijn dood, maar in heel Zaanstad is nog geen verwijzing naar Ris te vinden.   

Anton de Kom (1898-1945)

0 gedachten over “Anton de Kom”

 1. he Erik niks voor jou om niet alles te weten maar in Zaanstad journaal van dit jaar staat

  … JAAP, KLAAS VERNOEMD IN WESTZAAN
  In Westzaan in plan Molenaer aan het Zuideinde worden straten ver- noemd naar Jaap de Boer, Klaas Ris

   1. je kan een huis kopen hoor in de Klaas Ris straat, hij is af!!!

    Profiteer nu van dit unieke aanbod. Maak een afspraak voor bezichtiging of kom langs op de open dag ; Klaas Risstraat 5 te Westzaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *