Stadsdichters

Onlangs ontving ik het vorig jaar uitgebrachte boek Memorabele Momenten, een verzameling poëzie van de Nederlandse en Belgische stadsdichters. Het waren er op dat moment 56, van wie 50 Nederlands. Het betreft stadsdichters die officieel zijn benoemd door het college van B&W. Zaanstad is inmiddels aan haar tweede benoemde poëet toe, Bas Husslage, maar in Memorabele Momenten staan alleen twee werken van de toenmalige vertegenwoordiger, Hans Kuyper. Wat meteen opvalt is dat zijn bijdragen kwalitatief ver uitsteken boven het gemiddelde gedicht in de bundel.

Wat bijvoorbeeld te denken van een rijmpje met de beginregels “Dit is een energie vrij gedicht/Door te bewegen voel ik me licht.” Het rijmt, inderdaad. En het doet het vast prima met Sinterklaas. Maar van een officiële stadsdichter mag je meer verwachten, is mijn bescheiden mening.

Ook opvallend: zoveel gedichten die zijn gewijd aan mede-auteurs. Aan Cees Buddingh’ bijvoorbeeld, aan Joost Zwagerman en Godfried Bomans en Willem Wilmink en Willem Elsschot.

In de bloemlezing komt ook een flinke portie Tweede Wereldoorlog voor. Vraag me niet waarom. En kijk zelf maar.

 Memorabele Momenten, beschreven door Stadsdichters

Bijeengebracht door Gerard Beense

(Uitgeverij Kontrast, 2010)   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *