Simon Posthuma

Simon Posthuma (1939) is een van de creatiefste, maar inmiddels door velen vergeten zonen die de Zaanstreek voortbracht. Geboren in Zaandam en daar gebleven tot en met zijn zestiende. Vervolgens trok hij de wijde wereld in. Van kindsaf tekende en schilderde Simon; eerst de directe omgeving, maar vanaf de jaren ’60 werd zijn werk steeds abstracter en expressiever.

Eerlijk gezegd ken ik de naam Simon Posthuma pas een jaar. In het kader van een veiling voor het door Amnesty International geïnitieerde Mensenrechtenmonument had ik als taak om kunstwerken te verzamelen. Op een dag werd er een door Simon Posthuma geschilderd stilleven binnengebracht, het grootste schilderij dat geveild zou worden. Het was niet helemaal mijn smaak, zo’n enorme vaas met bloemen, maar de technische vaardigheid spatte van het doek. Het bracht een mooi bedrag op (het schilderij hangt nu bij een vriend in Wormerveer) en mede daardoor kon het Mensenrechtenmonument worden gefinancierd.

Pas een paar maanden geleden ontdekte ik dat Posthuma in 2008 een autobiografie het daglicht had laten zien. En daaruit werd me duidelijk dat hij niet niet alleen een tamelijk onverantwoord leven achter de rug heeft (veel drugs, buitenechtelijke relaties en af en toe een diefstal), maar ook op het juiste moment in contact kwam met de groten der kunsten. Om een paar namen en situaties te noemen: hij ontwierp de binnenhoes van de Beatles-lp Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band, schilderde muziekinstrumenten en interieurdelen van diezelfde Beatles, trok op met mensen als Jimi Hendrix, Graham Nash, Joni Mitchell, Eric Burdon en Peter Fonda en bands als The Hollies, Cream en Procol Harum. Om er maar een paar te noemen. 

De dikke autobiografie A fool such as I (559 pagina’s) moet hier en daar met een korrel zout worden genomen, maar al met al blijft er toch een lezenswaardig schelmenverhaal over. Een aanrader dus, en via Bol.com nog in de uitverkoop ook.   

Simon Posthuma had in 2004 een expositie in het Zaandamse Kunstcentrum. Wat mij betreft mag dat initiatief in de herhaling. Ik ga zeker kijken, met in mijn achterhoofd het merkwaardige leven van deze bekende/onbekende artiest. En kan iemand in de tussentijd even in Zaandam een lezing of iets dergelijks organiseren met deze man?

[IMG] 

Simon Posthuma (links) met zijn toenmalige vrouw Marijke naast zich, op de hoes van een door hen gemaakte lp

0 gedachten over “Simon Posthuma”

  1. Hallo! In de eerste twee weekeinden van september is er een expositie van Simon op Ruigoord. Je bent van harte welkom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *