Lezingen

Het is ongetwijfeld toeval, maar het lijkt wel of er deze winter in Zaanstad een op elkaar afgestemde serie themalezingen plaatsvindt. De gezamenlijke deler: (in)tolerantie en (on)verdraagzaamheid. Het begon gisteravond met de eerder op instigatie van de PVV verboden Arondeuslezing door Thomas von der Dunk. Deze publicist hield in de Wormerveerse Vermaning een boeiende beschouwing over rechts-populisme. Er kwamen zo’n zestig bezoekers op af.

In hetzelfde gebouw vindt op 24 december een lezing plaats van Herman Pleij. Het Bureau Discriminatiezaken heeft hem gevraagd een verhaal te vertellen over tolerantie door de eeuwen heen. Wie Pleij een beetje kent, weet dat er een begeesterde man voor zijn gehoor zal staan, die aan de twee hem toegemeten uren niet genoeg heeft.

Op 26 januari is het de beurt aan Ad van Liempt, documentairemaker (De Oorlog) en auteur (Jodenjacht, Kopgeld). De Maatschappij heeft hem uitgenodigd om in het Zaandamse Serah Artisan een lunchbijeenkomst op te luisteren. Zijn onderwerp: de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging.

De datum weet ik nog niet, maar ik heb me laten vertellen dat Babel Chris van der Heijden heeft weten te strikken, ergens begin volgend jaar. Van der Heijden is omstreden vanwege zijn boek Grijs Verleden. Tijdens zijn promotie, een dikke maand geleden, namen zijn opponenten (Ad van Liempt zat ook in de promotiecommissie) hem fel onder vuur. Zijn disseratie werd door een van hen zelfs gediskwalificeerd vanwege het manipulatief en selectief gebruik van bronnen. Enfin, uit Van der Heijdens onderzoek rolde een boek (Dat nooit meer) en het maakt wel nieuwsgierig naar zijn lezing. 

 Herman Pleij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *