Humana

Teleurstellend dat het weekblad Vrij Nederland deze week een paginagrote advertentie afdrukt van Humana. Deze ‘ontwikkelingsorganisatie’ roept daarin bedrijven op om te investeren in duurzame derde-wereldprojecten. Maar juist een blad als VN, dat het mede moet hebben van onderzoeksjournalistiek, zou toch moeten weten dat Humana een frauderende multinational is die vooral zichzelf verrijkt. Waarvan de leiding wordt opgejaagd door de Deense politie (Denemarken is Humana’s thuisbasis). En waarvan al lang is aangetoond dat het ingezamelde ontwikkelingsgeld vooral ten goede is gekomen aan de oprichters van het concern. Een advertentie  plaatsen van deze malafide organisatie lijkt me dan ook niet de juiste stap.

Het heeft me jaren gekost om de kledingboxen die Humana gebruikt uit Zaanstad te weren. De Deense voddenboeren verdienden er tonnen aan, die helaas nauwelijks terechtkwamen bij de mensen voor wie ze bedoeld waren: de armen in ontwikkelingslanden. Een jaar of tien geleden was het zover: Humana ging hier in de ban. Helaas laten veel andere gemeenten Humana nog wel toe. 

Misschien kan Vrij Nederland volgende week een demaskerend artikel plaatsen over Humana. Hier is alvast wat basisinformatie te vinden.

Niet vullen svp

0 gedachten over “Humana”

 1. Beste Erik,

  Zoals zojuist telefonisch besproken geef ik kort mijn reactie.
  Humana moet je echt los zien van de Lerarengroep. Zo werkt bij Humana niemand meer die lid is van deze Lerarengroep. Ik ben nu 2 jaar directeur bij Humana en voordat ik dienst kwam werd ik ook geconfronteerd met die negatieve berichten die vaak dateren van inmiddels bijna 10 jaar geleden!
  Ik ben – voordat ik tekende – natuurlijk op onderzoek uitgegaan. Ik heb niets vreemds kunnen ontdekken en na twee jaar nog steeds niet. De door ons ingezette accountants moeten ook heel kritisch alle (internationale) boeken controleren en zelf zijn we ook heel scherp dat met het door ons ingebrachte geld heel doelmatig wordt omgesprongen in Afrika.
  Met de hand op mij hart kan ik beweren dat het door Humana verdiende geld heel erg goed wordt besteed in Afrikaanse landen waarvan de bevolking het hard nodig heeft. Onze projecten zijn zeer doelmatig en maken echt een verschil. Op onze site kan ieder daar vorrbeelden van zien en we geven ook openheid over het verschil tussen Humana en de lerarengroep en staan in alle openheid stil bij enkele leden van de lerarengroep die compleet los van Humana in een fraudezaak in Denemarken zijn veroordeeld.

  Wees ervan overtuigd dat ik en mij collega’s super kritisch zijn en blijven. Daarom blijf ik het vervelend vinden als publicaties verschijnen die alles op 1 hoop gooien, want dat is absoluut onterecht.
  Iedere lezer van dit blog die nog vragen heeft, is van harte welkom! Hartelijke groet, Marc Vooges (directeur Humana)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *