Zout water

Vroeger was de Zaan vies. Bewoners en bedrijven loosden er naar hartelust in en het eindresultaat was een soort open riool. Ergens bij het Zaandamse sluizencomplex hing ooit een bronzen plaat die na enkele tientallen jaren bleek te zijn verdwenen. De plaquette was niet gestolen, maar opgelost door de uit het Zaanwater opstijgende dampen.

De Zaanse huizen werden in de twintigste eeuw aangesloten op het riool, de industrie ging schoner werken en er kwam een waterzuiveringsinstallatie bij de Westkade. Tegenwoordig kan er worden gezwommen in de Zaan zonder het risico te lopen blijvende schade te bekomen.

Op een kaartje van Waternet zag ik echter deze week wel dat de Zaan zo langzamerhand behoorlijk zout wordt. In één liter Voorzaanwater zit al snel vijfduizend microgram zout. Ter vergelijking: een Noordzeeliter bevat zo’n zeventienduizend microgram. Elke keer dat een boot de sluizen bij IJmuiden passeert, stroomt er zout water het Noordzeekanaal in. En dat trekt deels richting Zaandam en Amsterdam, tot de grachten aan toe.

Is het erg dat een deel van de Zaan brak is? Ik heb geen idee. Een van de lezers van dit blog misschien?      

Bestand:Sluis zaandam.jpg

0 gedachten over “Zout water”

  1. Dus volgens Schaap zit er in 1 liter water 5 kg zout in de Zaan. Dit lijkt me wat veel. Dat is nog veel erger dan de Dode Zee. Wordt Zaanstad de psoriasis hoofdstad van de wereld? Erik, kijk de cijfers nog eens na. Wellicht heb je het over microgrammen i.p.v. milligrammen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *