Onverdoofd slachten

Ik ben een paar keer in het Zaandamse islamitisch slachthuis geweest. Het was een aparte ervaring, en niet alleen omdat ik geen vlees eet en mijn achternaam Schaap is. Honderden dieren stonden te wachten tot het moment dat er een mes op hun keel werd gezet. Ze kwamen bloederig en snel aan hun eind, zoveel werd me duidelijk. Maar of het onverdoofde slachten minder pijn en stress gaf dan de slacht met verdoving bleef voor mij een raadsel. En dat is het tot vandaag de dag.

De voorstanders van onverdoofd slachten schermen met rapporten waaruit zou blijken dat dit niet ‘vervelender’ is voor dieren dan verdoofd slachten. De tegenstanders roepen het tegenovergestelde en baseren hun mening op andere rapporten. Ik weet het niet. Gisteren oordeelde de Eerste Kamer over een verbod op onverdoofd slachten. De stemming volgt volgende week. Het had me in dit geval beter geleken als de wetenschap er over stemt, opdat er een objectief oordeel kan worden geveld over de minst wrede manier van doden. Nu werd door sommige enthousiastelingen Hitler erbij gehaald, xenofobie en andere drogredenen die niets te maken hebben met het al dan niet tegengaan van dierenleed.

Enfin, met een beetje mazzel heeft Nederland er binnenkort een paar honderdduizend vegetariërs bij, joods en islamitisch. Dat is goed voor hun eigen gezondheid, voor het dierenwelzijn en voor het milieu. Lijkt me een win-winsituatie. Behalve dan voor die k0shere en halal-slagers en -slachters. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *