Paars

Onzalig plan.

Een clubje hoofdstedelijke mannen heeft bedacht dat het tijd wordt voor een nieuwe politieke beweging. Het moet een kruisbestuiving worden van de partijen waarvan ze momenteel lid zijn; GroenLinks, PvdA en (vooral) D66. Enkelen willen in 2014 meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en ook deelname aan de Kamerverkiezngen wordt niet uitgesloten. De redenen voor dit progressief-liberale initiatief -met mensen als filmmaker Eddy Terstall, publicist Marcel Duyvestijn en D66-raadslid Thijs Kleinpaste: de huidige  partijen ‘zijn om te huilen’ en het verzet tegen kabinet Bruin-1 stelt niets voor.

 Niet doen, zou ik willen adviseren. Niet omdat een nieuwe politieke partij per definitie overbodig is, maar omdat dergelijke kruisbestuivingen zo ongeveer altijd gedoemd zijn om te mislukken. De partijen die dertig jaar geleden het CDA vormden hadden ieder voor zich meer Kamerzetels dan hun erfopvolger nu in de peilingen. De CPN, PPR en PSP deden het als afzonderlijke partijen beter dan het geheel der delen, Groenlinks. Dat geldt landelijk en dat geldt plaatselijk.

Had ik al gezegd dat dit zelfbenoemde Paars een onzalig plan is? Zo niet: het is een onzalig plan.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *