Kantorenleegstand

Vijf, zes jaar geleden hield het Zaanstedelijk college van B&W nog bij hoog en laag vol dat er kantoren gebouwd moesten worden. Want weliswaar was er nu geen vraag naar, maar binnen twee of drie jaar zou de behoefte aan werkruimte énorrum toenemen. En dan zou Zaanstad er helemaal klaar voor zijn.

Een raadsmeerderheid ging keer op keer mee in de droomwereld van het college. Helaas. Zaanstad had en heeft een overschot aan leegstaande kantoren. Kantoren bovendien die nooit meer gebruikt zullen worden. Geld kosten. Woon- en recreatieruimte in beslag nemen. En nergens goed voor zijn. Ook jammer: de voortvarendheid die voorgaande colleges hadden om de kantorenbouw te stimuleren ontbreekt bij het huidige college daar waar het gaat om conversie; het omzetten van lege kantoren in een nuttige bestemming.

In Amsterdam kijken ze daar anders tegenaan. De hoofdstedelijke kantorenloods is van mening dat de helft van de plaatselijke leegstaande kantoren moet worden gesloopt. Bij de andere helft moet zijns inziens worden onderzocht of er hotels en woningen van kunnen worden gemaakt. Lukt dat niet, dan dient ook dit reservoir te worden afgebroken. In totaal gaat het om 1,3 miljoen vierkante meters vloeroppervlak.

De loods krijgt steun van wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke ordening). Die wil desnoods via de rechter afdwingen dat eigenaren hun bezit afwaarderen en huren verlagen of, alternatieve optie, dat ze hun bezit slopen. Heel verstandig, in een land dat de grootste kantorenleegstand ter wereld heeft.

In Zaanstad is het college nog lang niet zover. Het dromen over een immer groeiend kantorenparadijs gaat door. Ik ben alleen bang dat ik stukjes als hierboven elke vijf, zes jaar kan herhalen. Zie hieronder bijvoorbeeld mijn blog van 18 januari 2005…

Over sommige zaken kun je niet genoeg zeuren, in de wetenschap dat de problemen op termijn ongetwijfeld worden opgelost, maar dat klagen het proces wellicht versnelt. De leegstaande kantoorpanden dus, die maar geen woningen mogen worden. In 2004 stond er 5,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg in den lande, een absoluut record. In 2002 was dat ‘slechts’ 2,1 miljoen vierkante meter. Volkshuisvestingsminister Dekker riep onlangs de kantorensector op om de komende vijf jaar 25.000 woningen te creëren in lege kantoorpanden. Dat is hard nodig, want er is behoefte aan ruim 160.000 woningen (cijfer uit 2002, het laatste jaar waarin het Nederlandse woningtekort is gemeten). Dekker overweegt eindelijk om de regelgeving te versoepelen, opdat het door haar genoemde aantal ook gehaald zal worden.

Ook in Zaanstad staat veel leeg. Tal van kantoorgebouwen verloederen. Desondanks wil B&W binnen het Inverdan-project 140.000 vierkante meter kantoorruimte bouwen. In de buitengebieden zijn de mogelijkheden om huizen neer te poten op, alleen binnenstedelijk is nog een beetje ruimte. Het aantal Zaanse woningzoekenden daalt al jarenlang nauwelijks, ondanks megaprojecten als Saendelft. Desondanks stuiten alle voorstellen -met name van ROSA en de SP- om de hoeveelheid nieuw te bouwen kantoorruimte te verlagen en om al jaren leegstaande kantoren te verbouwen tot woningen op een systematisch ‘njet’ van woningwethouder Kroesen. Vraag me niet waarom.

Minister Dekker is gelukkig wakker geworden. Kan zij wethouder Kroesen even uit haar dromen helpen?

0 gedachten over “Kantorenleegstand”

  1. misschien wat ondersteuning voor het bedrijf dat al een tijd het oude KPN achter het station aan het verbouwen is tot hotel en door de crisis in ernstige problemen is gekomen waardoor het gebouw nu half afgebouwd staat en er een impasse is…………

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *