Vuurwerkverbod

Talloze brandstichtingen, honderden arrestaties en gewonden. Gelukkig nieuwjaar.

Een vuurwerkverbod zit er voorlopig niet in. GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn voor, de rest van politiek Nederland lijkt tegen. De argumentatie om het vuurwerk in de lucht te houden is wat dunnetjes (’traditie’), zeker als je de tegenargumenten bekijkt: talloze gewonden, zware milieuvervuiling, dagenlange overlast -voor en na oudjaar- en een paar miljoen getraumatiseerde dieren. En wat het beroep op de traditie aangaat; heksenverbranding en palingtrekken waren ook eeuwenlang traditie.

Het verzet tegen het afsteken van vuurwerk groeit en dat beschouw ik als een positief teken. Sommigen verdienen inmiddels zelfs hun brood aan de weerstand; zie de uitverkochte ‘vuurwerkvrije’ vakantieparken. Maar omdat Nederland nu eenmaal een polderland is en een rigoureus verbod er vooralsnog niet inzit, stel ik een compromis voor. Verbied, net als Zweden, om te beginnen het knalvuurwerk. Dat maakt de meeste slachtoffers en veroorzaakt het overgrote deel van de overlast. En handhaaf voor de liefhebbers het siervuurwerk. Dat zal alvast een hoop ellende schelen.

0 gedachten over “Vuurwerkverbod”

  1. Wat is dat toch, de magie van vuurwerk? Voor de laatste jaarwisseling werd er voor 67 miljoen euro in Nederland verknald en tien miljoen euro schade toegebracht, volgens de eerste voorzichtige schattingen. In de media spraken op 1 januari 2012 gemeentebestuurders en vertegenwoordigers van de politie over een rustig verloop van ‘oud en nieuw’. Een dag later was de berichtgeving aanzienlijk genuanceerder. Foto’s, filmbeelden en verhalen maakten een onrustige jaarwisseling duidelijk. Uitgebrande auto’s en gebouwen, kapot meubilair in de openbare ruimte, jonge knapen die met een papierprikker als straf rommel mochten opruimen, enzovoorts. Overmatig drank- en drugsgebruik maakten veel mensen nog asocialer dan dat zij zijn. Rest de vraag of een ‘vuurwerkverbod’ voldoende is om normaal van oude jaar het nieuwe binnen te stappen. Het antwoord zal vast in rook opgaan, want wedden dat het volgende keer niet anders is dan de afgelopen keer en al die jaren daarvoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *