De VVD kraakt

“Maak Nederland liberaler”, luidde het motto van het landelijke VVD-congres, eind november in Zaandam. En wat is er liberaler dan de Zaanse kraakbeweging? Het zijn mensen die hun verantwoordelijkheid nemen en langdurig leegstaande panden een nieuwe toekomst geven. De betreffende gebouwen opknappen, zonder overheidssubsidie. De buurt bij hun plannen betrekken. Voor ze in zo’n verpauperend gebouw trekken minimaal een jaar leegstand willen constateren, opdat de eigenaar maatregelen kan nemen om er zelf een invulling aan te geven. En wanneer er alsnog een geschikte bestemming voor wordt gevonden zonder morren hun met eigen geld opgeknapte huisvesting verlaten.

Helemaal des VVD’s, zou je zeggen. Maar nee. Waar in de vorige Zaanstedelijke VVD-fractie Els Veenis-Kaak nog wel eens een bezoekje wilde brengen aan een kraakpand en er dan waarderende woorden over sprak, hebben de huidige liberalen geen eigen wil meer. Kop in Dagblad Zaanstreek van vanochtend: “De VVD in Zaanstad wil dat de burgemeester het verbod op kraken zonder meer gaat handhaven.” Waarna er grote woorden volgen: “Volgens de VVD ondermijnt Zaanstad het democratisch proces door krakers hun gang te laten gaan. De gemeente moet de wet handhaven en het kan niet dat elke gemeente zelf bepaalt welke wet wel en welke niet wordt nageleefd.” Ach, gossie.

De partij noemt als voorbeelden het voormalige BVO-gebouw aan de Botenmakersstraat en de basisschool Het Anker, allebei in Zaandam. Het eerste pand is eigendom van de gemeente, dat het jarenlang liet leegstaan. Er sneuvelden ruiten, er sliepen zwervers en er ontstond gevaar voor brandstichting. Hoewel de VVD sinds 2010 in het college van B&W zit, heeft de partij nooit aan de bel getrokken over dit staaltje wanbeheer van gemeentelijk bezit. Daarvóór trouwens ook niet. Terwijl VVD-wethouder Dennis Straat nota bene grondzaken in zijn portefeuille heeft en dat pand dus al lang een nieuwe bestemming had kunnen geven. Het Anker stond overigens ook al langdurig te vergaan en heeft nu tenminste een nieuwe functie, veilig beheerd door de kraakbeweging.

“De gemeente moet de wet handhaven en het kan niet dat elke gemeente zelf bepaalt welke wet wel en welke niet wordt nageleefd”, stelt de Zaanse VVD-fractie. Laten we nog eens naar VVD’er Dennis Straat kijken. Die publiekelijk toegeeft dat hij de wet opzij zet om de bajesboten in de Isaac Baarthaven te kunnen houden. Diezelfde wethouder probeert de bewoners van Nauerna kapot te procederen, opdat hij maar niet -zoals de rechter meermalen stelde- de vuilnisbelt in dat buurtschap voortijdig hoeft te sluiten.

De VVD-fractie in Zaanstad heeft boter op het hoofd en een blinde vlek in beide ogen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *