Zaanstad filmstad

Zaanstad heet al 38 jaar Zaanstad. Voor die tijd hadden we hier een reeks van zes Zaanse dorpen en een Zaans stadje, die allemaal een eigen naam droegen. Maar sinds 1974 is het dus Zaanstad. Jammer alleen voor het stadsbestuur dat die naam maar niet wil doordringen tot de buitenwereld. Erg slim is het dan ook niet om het Zaanstad-logo voor heel veel geld te minimaliseren tot ‘ZNSTD’. Dan weet de niet-Zaankanter namelijk helemaal niet meer waar hij/zij aan toe is.

Neem nu Frank Ketelaar. Enthousiast scenarioschrijver, maker van de hitserie Overspel. Die voor een groot deel is gefilmd in, jawel, Zaanstad. Want Zaanstad biedt filmmakers tal van faciliteiten en geschikte filmlocaties. Maar wat moppert Ketelaar in Het Parool: “Met Overspel bleven we binnen dertig kilometer van Amsterdam, om vervoerskosten en hotelkosten te besparen, dat kan er gewoon niet vanaf. Overspel eindigt in een rechtszaal en dat is het oude aangeklede gemeentehuis van Zaandam. Dat is de enige keuze die we hadden als locatie, anders is het niet te betalen. Daarmee moet je het doen: het is zo’n armoede.”

Toegegeven, het Bannehof -want daarover heeft hij het- had nooit de grandeur en uitstraling die je verwacht van een raadszaal. Maar iemand die elke week naar Zaandijk reed om daar de filmopnamen in die raadszaal bij te wonen, zou toch moeten hebben gemerkt dat hij daarbij Zaandam passeerde? Nu alleen nog even doorgeven dat Zaandam tussen 1974 en 2011 geen raadszaal meer had en de schrijver van Overspel is helemaal up to date. Nu de rest van Nederland nog.  

 Ex-raadszaal Zaandamstad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *