Juridische zaken

Heeft er ooit iemand geteld hoe vaak Zaanstad door de rechter is teruggefloten? Hoe vaak een plan van tafel is geveegd door de rechtsprekende macht? Hoe vaak een man of vrouw in toga zei dat de Zaanse plannen niet deugden? Ik ben bang van niet. Terwijl we toch met grote regelmaat in de krant kunnen lezen dat ons stadsbestuur een verkeerde inschatting c.q. er een zooitje van heeft gemaakt.

Nu weer Hoogtij. U weet wel, dat grotendeels braakliggende terrein dat vroeger Westzanerpolder heette. De raadsmeerderheid vond op instigatie van B&W dat het onder het zand moest verdwijnen, opdat er bedrijvigheid kon komen. Want reken maar dat daar vraag naar was. Zei de verantwoordelijk wethouder. Jammer van al het groen dat verdwijnen moest, jammer ook voor de bewoners van de Veldweg en Overtoom die voortaan tegen blik en staal moesten aankijken. Maar er dienden nu eenmaal centjes te worden verdiend. En dat kon alleen middels nog een bedrijventerrein.

Dat terrein kwam nooit vol, zelfs niet bij benadering. En de rechtbank in Haarlem heeft nu bepaald dat de schadevergoeding die Zaanstad aan de gedupeerde bewoners wilde geven veel te laag is. Dat zeiden die bewoners jaren geleden al, dat zei een raadsminderheid eveneens. Een eerder taxatierapport kwam uit op een compensatiebedrag van €450.000,-, maar dat vond Zaanstad veel te veel. Dus werd er een tweede taxatie aangevraagd. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. En zie: de €450.000,- werd opeens €113.000,-. De 22 gedupeerden konden worden afgescheept met een fooi.

Dacht B&W.

De rechter heeft nu vastgesteld dat de aangeboden schadevergoeding veel te laag is. Er moet dus een derde taxateur aan het werk. Die zal wel ergens in het midden uitkomen.

Wanneer komt er eens een mooi overzicht van de rechtszaken die Zaanstad heeft verloren als gevolg van eigen gerommel en fouten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *