Multicultureel festival

Ik denk dat het al snel een jaar of drie, vier geleden is dat de gemeenteraad aan het college opdracht gaf om te zorgen voor een jaarlijks multicultureel festival. Kent u die mop van het multicultureel festival? Het kwam er niet. Eerst negeerde B&W de aangenomen motie. Toen een raadslid navraag deed, was het antwoord dat het festival deel uitmaakte van het festival Smaakexplosies. Onder ‘multicultureel festival’ verstond B&W, zo bleek vervolgens achteraf,  dat ter plekke een shoarmatentje was gesignaleerd. Daarmee was aan de motie voldaan, aldus het college. De raad drong wederom aan. En nu is het antwoord dat het bewuste festival Istanbul aan de Zaan heet. De gemeente stopt er €10.000,- subsidie in en in ruil organiseert het Zaantheater op 22 januari een feest met een Turkse vuurshow, een kinderkoor van de Sultan Ahmet Moskee, cabaretière Funda Müjde en een dansgezelschap uit Istanbul.

Beste gemeenteraad, grijp (opnieuw) in! Dit is geen multicultureel festival. Dit is een Turks festival. Met waarschijnlijk vooral Turkse bezoekers. Hier is sprake van een denkfout. Als De Kade drie Engelse bandjes programmeert is daar toch ook geen multicultureel festival? Een Duits schlagerfestijn is dat toch ook niet? En het door Ruud Moes en zijn vriendjes georganiseerde partijtje met de Toppers, Frans Bauer en Anita Meyer geldt toch eveneens niet als multicultureel? Waarom wordt een Turks festival dan wel multicultureel genoemd? Het is allemaal monocultuur.

Een multicultureel festival bestaat uit gezelschappen en activiteiten met diverse achtergronden c.q. nationaliteiten. Zoals Festival Mundial, om maar een bekend voorbeeld te noemen. Door een op en top Turks evenement multicultureel te noemen, druk je het in een hoek waar het niet thuishoort. En maak je je er als college opnieuw makkelijk vanaf.

0 gedachten over “Multicultureel festival”

  1. Psst, dat leuke feestje van Ruud Moes heeft nog geen vergunning. Ik woon daar op het hoekje, dus ik ga in ieder geval bezwaar aantekenen tegen dit geneuzel. Ik zoek nog mensen die dat ook willen doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *