Ikeja/Ikenee

Job Cohen gaat voortaan ‘nee’ zeggen. Tegen het kabinet. Waar de PvdA-Kamerfractie tot nu toe elk voorstel van Rutte & Co. op z’n merites beoordeelde, streeft de PvdA nu naar vervroegde verkiezingen. Aldus de Volkskrant van gisteren.

Aart Molenaar zegt al jaren ‘nee’. Volgens mij heeft de voorman van Democratisch Zaanstad nooit geweten hoe ‘ja’ te zeggen. Zo ongeveer elk voorstel, zeker als het van de PvdA komt, kan rekenen op zijn afkeuring. Het is een grondhouding die hem elke vier jaar een zetel of twee oplevert in de gemeenteraad. En dus zegt DZ ook ‘nee’ tegen de komst van een Ikea-vestiging naar Zaandam. Tenzij de Zweedse multinational de voormalige Bruynzeelfabriek, de beoogde plek voor het jongste woonwarenhuis, opknapt in plaats van sloopt. Dat is namelijk een monument.

B&W van Zaanstad heeft er niet zoveel moeite mee als de oude hallen gesloopt worden. En wat zegt de PvdA hierover in Het Parool, bij monde van raadslid Louis Groen: “Het wordt voor ons een verschrikkelijke afweging. Wij moeten kiezen tussen de komst van vijfhonderd nieuwe banen en het behoud van het weinige industriële erfgoed dat we nog hebben in Zaanstad.” 

Veel mensen weten nog wel wat voor ‘verschrikkelijke afweging’ de PvdA heeft gemaakt ten aanzien van de bajesboten in Zaandam. De voltallige fractie stemde al een paar keer voor een (tegen de mensenrechten- en andere wetgeving indruisend) verblijf van die drijvende marteldozen, na stevig te zijn bewerkt door B&W. Zelfs het sociaal-democratische raadslid dat me persoonlijk en meerdere keren garandeerde dat hij, wat er ook gebeurde, tegen zou stemmen ging overstag. Je kunt er dus met een gerust hart van uitgaan dat de monumentale fabriekspanden op bedrijventerrein Zuiderhout gesloopt worden, ten faveure van een lelijke blauw-gele Ikeabox. Job Cohen had moeite met ‘nee’ zeggen, de Zaanse PvdA-fractie heeft dat nog steeds en steeds weer. 

Ben ik het toch een keertje eens met Aart Molenaar.

Ontwerp: Elise Favié

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *