Monumentaal vandalisme

Handhaven en bestraffen is helemaal van deze tijd. Het kabinet wil repressie, de burger wil meer blauw op straat en de politiek meer bewakingscamera’s in het straatbeeld. De voorlopige tussenstand: we hebben sinds kort caviapolitie (overigens niet in te zetten tegen bio-industrie, circussen met olifanten en proefdierencentra). En het wemelt van de camera’s en particuliere bewakingsdiensten.

Gebouwen zijn echter weerloos als immer tegen vandalen en vernielers. Op de een of andere manier mag je een monument nog altijd liefde- en respectloos behandelen. Ook al zegt de wet iets anders. Je mag een antiek gebouw langzaam laten instorten, en geen agent die er tegen optreedt. Je mag het volhangen met reclame, en geen handhavingsambtenaar die handhaaft. Tientallen rijks- en gemeentemonumenten op het voormalige Eurometaal-terrein in Zaandam staan op instorten, omdat de eigenaar -datzelfde rijk- het vertikt om de boel op te knappen. Op de zijkant van het wel mooi gerestaureerde Wilhelminastraat 1 hangt sinds kort een permanent spandoek. Aan het voormalige stadhuis op de Burcht is de naam van het daarin gevestigde advocatenkantoor genageld. Beide kanten van het statige Dam 2 zijn behangen met reclame. En dat de monumentale loodsen van Bruynzeel waarschijnlijk tegen de vlakte gaan omdat Ikea zulks wil is ook geen nieuwtje. Het mag niet, het kan niet, het gebeurt wel.

Wie zei ook alweer dat alles van waarde weerloos is?  

 Dam 2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *