BVD vs. SP

De Socialistische Partij is de grootste van Nederland. Althans, virtueel, in de laatste peiling van Maurice de Hond. Opvallend, voor een organisatie die nog niet zo lang geleden scherp in de gaten werd gehouden door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. De SP werd tot voor kort aan alle kanten geïnfiltreerd. De club van Jan Marijnissen was namelijk maoïstisch en in de ogen van de BVD dus staatsgevaarlijk.

Gisteren schreef ik over de bemoeienis van de Nederlandse geheime dienst met de Communistische Partij Nederland. Die bemoeizucht stierf eind jaren ’70 een stille dood. Maar de BVD-blik bleef vervolgens nog wel jarenlang gericht op de opkomende Socialistische (toen nog ‘Socialistiese’) Partij. Grappig, hoe het tij kan keren. Vond de BVD (tegenwoordig AIVD) op een gegeven moment dat het gevaar voor de staat geweken was en hield de SPionage daarom op? Is de SP tegenwoordig zo gematigd dat de geheime dienst de partij niet meer interessant vindt? Zegt u het maar.

Hoe dan ook, hier een BVD-tekst van een kwart eeuw geleden die ik onlangs toevallig vond. Het is afkomstig uit het geheime kwartaaloverzicht van de BVD en behelst het vierde kwartaal van 1987. Het hoofdstuk over de Socialistiese Partij is gerangschikt onder het kopje ‘Anti-democratische stromingen’. Klein citaat: “In de beginselverklaring komt de SP naar voren als een starre marxistisch-leninistische partij, een partij waarbinnen discipline en eenheid het hoogste goed vormen.” Zou die verklaring eigenlijk ooit zijn aangepast?

  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *