Hans Spekman

Ik denk dat de PvdA een slechtere voorzitter had kunnen kiezen dan Hans Spekman. Hij spreekt duidelijke, begrijpelijke taal en straalt iets arbeideristisch uit. Lijkt me prettig, als je stemmen wilt terugpakken van de SP.

Alleen is Spekmans voornemen om het PvdA-partijbureau weg te halen van de Herengracht een faux pas. Eind negentiende eeuw probeerden de sociaal-democraten arbeiders nog te verheffen. Daar hoorde onder meer bij dat hun woon- en werkplekken drastisch verbeterd werden. Socialistische architecten als Berlage en De Klerk vonden dat arbeiders ook recht hadden op paleizen en kastelen, net als de welvarenden der aarde. Die instelling leidde onder meer tot de prachtige arbeiderswijk Spaarndammerbuurt en tot De Burcht, het monumentale gebouw aan de Amsterdamse Henri Plaklaan. 

Je moet een arbeidersbeweging niet verkassen naar Bos en Lommer of een andere Vogelaarwijk. Je moet de arbeiders halen naar de plekken waar anders alleen rijkaards kunnen verblijven. De Herengracht bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *