Waslokaal

Goed nieuws over het Hembrugterrein. Eindelijk. Het monumentale waslokaal op het terrein is hersteld. Nou ja, het is wind- en waterdicht gemaakt. Net op tijd, want van het dak was al zo goed als niets over en het werd steeds gevaarlijker om dit oude (1936) Artillerie Inrichtingen-gebouw te betreden. Afgelopen donderdag werd het in sterk verbeterde staat opgeleverd.

Binnenkort zijn ook de affuitenhal en het stationsgebouw van de voormalige munitiefabriek opgeknapt. In het laatste pand komt vervolgens het bezoekerscentrum van de Holland Route (de Europese industrieel-erfgoedroute).

Het is een bescheiden begin van wat hopelijk snel een grootschalig Zaans restauratieproject wordt. Een deel van de monumenten op het Hembrugterrein zal overigens niet meer te redden zijn, met ‘dank’ aan het ministerie van Defensie. Dat heeft tien jaar lang haar bezit (verder) laten verpauperen. Hopelijk leeft daar inmiddels voldoende schuldbesef om het restauratiewerk op het unieke Hembrugterrein snel mogelijk te maken.

Het waslokaal, een paar jaar geleden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *