Zaanse Afhankelijke Groepering

Het is alweer een paar jaren geleden dat de Zaanse Onafhankelijke Groepering zich ontdeed van een partijlid. In het verleden was dat schering en inslag. Het afgelopen decennium stapten minstens tien fractieleden op. Of ze werden hardhandig verwijderd door het achtergebleven ZOG-kader. 

De voorgaande raadsperiode wist capo dit tutti capi Leny Vissers de rijen echter aardig gesloten te houden. Deze week was het echter weer raak. Fractielid Dini van der Voort werd maandag op staande voet ontslagen. Ze zou een privéprobleem hebben verward met haar politieke besognes. En dus moest ze weg. Van der Voort snapt er niets van en uit de aan haar toegezonden ontslagbrief valt ook niet op te maken wat ze heeft misdaan. Duidelijk is wel dat haar particuliere besognes, een klacht tegen de gemeente, ZOG-wethouder Vissers moeilijkheden kunnen opleveren. Want waar de ZOG in de voorgaande raadsperiodes dé Zaanse tegenpartij was, is nu alles wat het college doet geheel naar wens van de ZOG. Inclusief de B&W-strapatsen op juridisch gebied, nou net dat mijnenveld waarin Van der Voort zich heeft begeven. 

“Wij zijn voorstanders van openheid”, vermeldt de maker van de ZOG-website. ´Tuurlijk. Probeer eens een ZOG-vergadering bij te wonen. Lukt je niet. “De partij heeft zuiver handelen hoog in het vaandel staan”, zegt fractievoorzitter Ria de Leeuw vandaag in Dagblad Zaanstreek, in reactie op het ontslag van Van der Voort. Yeah, right. Vandaar dat de ZOG sinds twee jaar als collegelid overal vóór alles is waar ze vroeger als oppositiepartij tegen was. Vandaar ook dat de macht van de partij al sinds mensenheugenis in handen is van het echtpaar Vissers. Hij opereert als secretaris, zij als lijsttrekker/partijleider/wethouder. En om alle overblijvende risico’s uit te bannen mag de trouwste vazal van de fractie, Anneke Snijders, tevens het voorzitterschap van de partij vervullen en is dat andere fractielid, Eric van Duuren, ook bestuurslid. Elke potentiële dwarsligger binnen de ZOG is daarmee bij voorbaat kansloos. De macht controleert immers zichzelf.

Democratie en de ZOG  is als de paus en homoseksualiteit. Inverdan en op tijd klaar. Of Kim Jong-Il en mensenrechten.

 O, nu ik het toch over Noord-Korea heb: wat is de ZOG goed in fotoshoppen. Zij het op de klassieke manier. Van de ZOG-fractie zijn inmiddels drie foto´s in omloop, waarvan bij twee de schaar is gehanteerd. Op de bovenste plaat mag Dini van der Voort nog meedoen, op de middelste is ze ruw verwijderd en op nummer 3 zijn twee onbekende heren toegevoegd. Of waren die al veel eerder verbannen, en is dat in het kader van de transparantie en het zuiver handelen nog niet aan de buitenwereld meegedeeld. Spannend hoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *