Raymond de Roon

Een kleine twee jaar geleden werd onthuld dat PVV-Kamerlid Raymond de Roon in zijn jonge jaren actief lid was van de extreem-rechtse Nationale Veiligheidsbrigade (NVB). Voor het hele verhaal, zie hier.

Vorige week ontving ik een rapport tegen van de Binnenlandse Veiligheidsdienst waarin De Roon ook even aan bod komt. Het betreft een verslag van de NVB-oprichtingsvergadering. Die vond op 30 oktober 1971 plaats in het Amsterdamse café Cosy Corner. De negentien aanwezigen bespraken onder meer de mogelijkheden ‘om de aanvallen die van politiek links tot uiterst links georiënteerde lieden komen’ het hoofd te bieden. De NVB moest een ‘verlengstuk worden van het politie-apparaat’, noteerde de BVD-observant. Over het voorstel ‘dat de leden van de NVB gewapend moeten zijn en dus te allen tijde kunnen optreden’ ontstond discussie. Sommige aanwezigen vonden dat trainingen in judo en karate moesten volstaan, ‘zodat zij in geval van terreur hun handen goed weten te gebruiken’. De vergadervoorzitter maakte nog bekend in contact te staan ‘met iemand die zeer bekwaam is in het omgaan met springstoffen’. “De springstofspecialist, wiens naam ik hier niet wil noemen, is bereid onze akties te begeleiden.”

Voor Raymond de Roon was de gespierde taal geen reden om de vergadering te verlaten. Integendeel. Als een van de weinigen in het BVD-rapport werd hij na het geweldspleidooi sprekend opgevoerd. “Van [moet zijn ‘De’] Roon vertelde zich dood te ergeren aan de langharige elementen die de VU bevolken; toevallig kreeg hij een nummer van ‘de Vrije Pers’ in zijn bezit en daarna is hij in kontakt getreden” met de uitgever van dit extreem-rechtse opinieblad.

Geen wonder dat het parlementslid De Roon anno 2010 voorstelde om stadscommando’s in te zetten. Het was niet meer dan een oud idee in een nieuw jasje.

 Raymond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *