Westelijk Havengebied

Elk jaar klagen meerdere Zaandammers meerdere keren over het Westelijk Havengebied. Over de stank die daar vandaan komt. Over het lawaai dat aan de andere kant van het Noorzeekanaal wordt geproduceerd. En over de roetdeeltjes die overwaaien vanuit dit stuk Amsterdam.

Gisteren zei woordvoerster Anja Vonk van Haven Amsterdam dat ze zich ‘grote zorgen’ maakte. Over alle overlast die Haven Amsterdam veroorzaakt, denkt u wellicht? Fout. Anja en haar collega’s zijn bezorgd omdat het Westelijk Havengebied binnenkort nieuwkomers moet gaan weigeren. De provincie Noord-Holland heeft onderzocht of er in en om het Westelijk Havengebied nog meer bedrijven kunnen komen en concludeert nu dat dat niet mogelijk is. De bestaande industrie zit namelijk aan het maximaal te produceren geluidsniveau. Nog meer fabrieken betekent nog meer lawaai, en dat kan niet volgens de bestaande wettelijke contouren. Anja: “Het moment dat we nee moeten zeggen, is niet zo ver meer. Morgen kan het al zover zijn.” 

Dat lijkt een hele geruststelling voor de bewoners aan de Zaandamse Hemkade en verre omgeving. De grens is bereikt, meer overlast komt er niet bij. Toch?

Opnieuw fout. Het provinciebestuur gaat nu met de gemeenten langs het Noordzeekanaal overleggen over het probleem. Een mogelijke, al genoemde oplossing: het aanpassen van de geluidscontouren. Door de grenzen te verleggen zou er simpelweg meer lawaai gemaakt mogen worden. En dan kunnen er ook meer fabrieken komen. Probleem opgelost.

Behalve dan voor de duizenden omwonenden. Die krijgen naast te veel roet en te veel stank straks ook te veel geluid op hun dak.    

0 gedachten over “Westelijk Havengebied”

  1. maar goed als een halt wordt geroepen aan uitbreiding, afgelopen maandag ook weer op het Regiocollege met prikkende ogen rond gelopen en mensen misselijk door de stank vanuit havengebied!!

  2. Pal naast het Westelijk Havengebied ligt het Noorderbos dat deel uitmaakt van Spaarnwoude, daar zijn duizenden bomen gekapt om plaats te maken voor een enorme berg zodat de fijnstof tegengehouden zou kunnen worden. Of het werkt weet ik niet, maar diverse gemeenten, de provincie, Staatsbosbeheer en anderen voeren de strijd op deze manier tegen het vervuilende overwicht van Amsterdam. Zie mijn verhaal:
    http://www.bluesuitdepolder.nl/2011/artikelen/111213_Het_Groene_Schip.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *