Muppets

Bij Albert Heijn  kun je sparen voor Waldorf en Statler-poppen. Voor wie die namen niet meteen herkent: dat zijn de twee Muppets die vanaf het balkon in de schouwburg keer op keer oordeelden dat het weer helemaal niets was. Dat iedereen alles fout deed. En dat alleen zij wisten hoe het moest (al boden ze nooit een redelijk alternatief). U kunt uw boodschappen halen bij de AH op het Ankersmidplein in Zaandam en zo, beetje bij beetje sparend, die twee poppen binnenhalen.

Maar het is leuker en goedkoper om een paar honderd meter door te lopen, naar het nieuwe gemeentehuis van Zaanstad. Daar zijn Waldorf en Statler namelijk op donderdagavond standaard live en gratis te bewonderen.  Om herkenning te voorkomen gebruiken ze een pseudoniem, maar die vermomming werkt niet echt. Ze noemen zich Nico van den Broek en Aart Molenaar, maar elke toeschouwer ziet onmiddellijk dat het hier de heren Waldorf en Statler betreft. 

Iedere raads- en commissievergadering spelen de beide grumpy old men hun spel met verve. Aart doet alsof hij een serieus raadslid is. Vanaf zijn podiumpje bekijkt hij het gewoel onder hem, waarna hij roept dat B&W er niets van kan, de andere partijen het weer niet snappen en alleen hij Zaanstad kan redden. Hoe, dat moet hij nog even uitwerken, maar wacht maar: binnenkort komt toch echt de onderste steen boven. Nico op zijn beurt doet alsof hij een verslaggever is. In de raadszaal zit ook hij op een podiumpje, van waar hij instemmend knikt en mompelt als Aart hel en verdoemenis preekt. Zes dagen later publiceert Nico zijn meninkje in weekblad De Zaankanter, De Muppetkrant van de Zaanstreek. Nico’s steevaste conclusie: B&W kan er niets van, op de partij van Aart na snapt niemand er iets van en als het aan hem, Nico, lag zou Zaanstad al lang gered zijn. Hij moet nog even bedenken hoe, maar dat horen we volgende week wel. Of de week erna.

De Zaanse Waldorf en Statler krijgen helaas (voor hen) zelden hun zin. En als gevolg daarvan bestaat Zaanstad nog steeds. Dat biedt twee grote voordelen. Ten eerste kunnen andere mensen, die wel bereid zijn om meningen aan feiten te koppelen, de gemeente overeind houden. En ten tweede kan het publiek nog heel lang kosteloos blijven genieten van het humoristische gemopper en geklaag door de Zaanse Muppets.

 Nico ‘Waldorf’ van den Broek en Aart ‘Statler’ Molenaar 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *