Zaans Museum

Morgen over de Zaanse Schans, vandaag over het Zaans Museum.

Het is momenteel meer dan ooit schrapen voor de culturele instellingen van Nederland. Het kabinet bezuinigt er op los en de gemeenten blijven daar nauwelijks bij achter. Ook het Zaans Museum heeft te lijden onder de schaarste. Al heel lang trouwens. Er is nooit een behoorlijk budget vrijgemaakt om een collectie aan te leggen en tentoonstellingen op te bouwen. Des te knapper dat het gelukt is om het Verkade paviljoen toe te voegen aan het ‘Monster van de Kalverpolder’ (ik blijf het betonnen gebouw naast de Schans lelijk vinden op die plek).

Eergisteren kreeg het museum een broodnodig steuntje in de rug. Niet van het Rijk, niet van de provincie en niet van de gemeente. Maar wel van de BankGiroLoterij. Een half miljoen euro vangen directeur Fokelien Renckens en haar collega’s. Ik citeer even het persbericht van de loterij: “Het Zaans Museum heeft de ambitie te groeien van 60.000 naar 100.000 bezoekers per jaar. De BankGiro Loterij steunt het museum eenmalig met 500.000 euro om de hoofdpresentatie te vernieuwen.”

Die vernieuwing lijkt me een goed idee. Stilstand is immers achteruitgang. Of dat op jaarbasisis leidt tot 100.000 bezoekers waag ik te betwijfelen. Maar ik hoop van harte dat het ze lukt, daar aan de polderrand.

Gefeliciteerd  dus met deze belangrijke financiële stimulans. En veel succes met de herinrichting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *