Platvoet

Flyer in de bus van evangeliegemeente De Deur. Tikje blind voor de ja/nee-sticker op eh… de deur, iets wat je vaker ziet bij mensen die je een blijde boodschap door het keelgat proberen te duwen. Op de flyer van De Deur staat het verhaal van ene Diondry. Diondry, 22 volgens de flyer en 19 volgens de geloofsgenoten in Schiedam (wonder 1!), probeert door popi te doen (‘Hey vrienden’) zieltjes te winnen.

Aparte naam, Diondry. Wie zijn zeldzame voornaam – er is er maar één van in heel Holland – googelt komt onder meer uit bij de moeder van Diondry, die haar middelvinger opsteekt naar de fotograaf (‘Mami says fuckk’). Dat zal De Deur toch niet in gedachte hebben gehad toen ze Diondry inzetten voor hun zendingswerk.

Ja mensen, Diondry was zondig, maar heeft inmiddels de Heer gevonden. Toen hij 19 was. En opnieuw toen hij 22 was. In zijn eigen woorden: “Ik had een studie, goede baan, geld en meisjes.” Erger nog: “Vakantie, meisjes, uitgaan en vechtsporten.” Zeg nu zelf, veel zondiger kan toch niet. Veel leuker ook niet trouwens, maar dat is een ander en ongetwijfeld heidens verhaal.

Enfin, Diondry werd helemaal depri van zijn duivelse leven. “Kan ik er niet gewoon een einde aan maken door zelfmoord te plegen?”, mijmerde hij. Bij nader inzien besloot hij dat bidden misschien ook kon helpen. Eind goed, al goed, zult u denken. Want zoals de flyer vermeldt: “God geeft hoop.” Helaas, Diondry kreeg rugklachten. En knieklachten. En enkelklachten. Kun je bidden wat je wil (nog meer knieklachten…), maar dan is er dus toch een dokter nodig. Diondry verenigde dit keer het nuttige met het nutteloze. “Ik moest nieuwe steunzolen halen. (…) Ik besloot te bidden.” En o wonder (nummer 2!), weg was de pijn. “Ik had geen platvoet meer.”

Resteert er één vraag. Waar Diondry vast een antwoord op heeft. Die god van jou, is dat nou een sprookje? Of is het een orthopeed?

Hoe dan ook, beterschap. In alle opzichten. Sterkte met je moeder. En nog dank voor de wijze les. Ik weet nu namelijk eindelijk waar de zegswijze ‘zo gek als een deur’ vandaan komt. 

1 gedachte over “Platvoet”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *