Binnenstad

Het Noordhollands Dagblad meldde gisteren dat 15% van de winkels in de Zaandamse binnenstad leeg staat. En daarmee scoort Zaandam hoger dan welke gemeente boven het Noordzeekanaal ook. Laat ik een voorspelling doen: die leegstand gaat verder oplopen. Tenzij het gemeentebestuur ingrijpt.

Er zijn meerdere redenen waarom we in de toekomst nog meer leegstaande verkooppunten kunnen verwachten. Ten eerste zijn er in het hart van Zaandam simpelweg te veel winkels. De laatste jaren is het aantal flink toegenomen, vooral door het ‘verlengen’ van de Gedempte gracht. Primark, Saturn en nog een hele rits andere bedrijven heeft een plek gekregen daar waar voorheen niets verkoopbaars te vinden was. En daarmee is de concurrentie toegenomen. Zie bijvoorbeeld Van der Leeden, dat komend weekend na 65 jaar de deuren sluit. De witgoed- en electronicafirma kan niet meer opboksen tegen de grote prijsvechters elders in de stad.

Daarmee komen we meteen bij een ander probleem. De Gedempte gracht en omgeving krijgen een geslaagde facelift. Daar komen (nieuwe) klanten op af. Maar de Zuiddijk en Burcht, een ander stadsdeel met veel winkels, verloederen. Net als de Westzijde. Voorheen dankzij Wastora een enorme publiekstrekker, nu een straat waar achter de ene na de etalageruit de verloedering heeft toegeslagen. Beide gebieden zijn verwaarloosd, door ondernemers en gemeente.

Maar misschien wel de grootste uitdaging is het internetwinkelen. De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen hun spullen gaan aanschaffen op het wereldwijde web. En dat verkoopaandeel neemt nog steeds toe. Er zijn geen dure winkels in het stadshart voor nodig; een loods om de goederen in op te slaan is voldoende. Het zal voor veel winkeliers de nekslag betekenen.

De gemeente Zaanstad zal in noodtempo plannen moeten maken om de teruggang te stoppen. Bijvoorbeeld door, via onder meer bestemmingsplanwijzgingen, winkelruimte om te laten zetten in woningen. Het zou anders wel eens heel troosteloos kunnen worden in grote delen van Zaandam.

Westzijde in drukker tijden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *