Rambam

Vanochtend in het Noordhollands Dagblad: “CDA’ers mogen dan prat gaan op het gezin als de hoeksteen van de samenleving, uit onderzoek blijkt dat ze het vaakst vreemdgaan. Richard Versteeg van DataKeeper legt uit.” Waarna er een melig bedoeld interviewtje volgt over het verband tussen vreemdgaan en partijaanhang.

Het is een stupide bericht. En wel om drie redenen. Ten eerste heeft het Noordhollands Dagblad het artikel overgenomen van Het Parool, maar wel bijna de helft van de oorspronkelijke tekst weggelaten. Ten tweede is het een nepbericht. En ten derde had de krant dat kunnen weten. De Volkskrant schreef vanochtend namelijk op basis van een eerder persbericht dat het tv-programma Rambam nep-persberichten de wereld in had geholpen. Waaronder de boodschap over de buitenechtelijke voorkeur van de diverse partijaanhangers.

Vanavond kunt u zien wat Rambam met het item heeft gedaan. Het doet me echter nu al terugdenken aan de keren dat ikzelf, al dan niet namens een actiegroep, media testte. Zo stuurden we -geintje- bijvoorbeeld een ingezonden brief naar dagblad De Typhoon, een kwade reactie op een eerder artikel over één van onze acties. Onder pseudoniem en met een niet bestaand adres. Waarna we een nieuwe ingezonden brief zonden waarin we de inzender van de vorige ingezonden brief verbaal aanvielen. Drie keer publiciteit voor de prijs van twee postzegels.

Ook heb ik -testje- wel eens een persbericht naar alle lokale media gestuurd. De inhoud: de wedstrijduitslagen van een fictieve Zaandamse damclub.  De namen van de deelnemende dammers waren toevallig ook de namen van een aantal bekende politici. Alle plaatselijke media namen het bericht desondanks ongewijzigd over. Zonder ook maar iets te checken. Zij het dat één redacteur wel even nadacht. En de naam van de niet bestaande damclub verving door die van een wel bestaande.

Veel media zijn makkelijk in de luren te leggen. Wat dat betreft heeft Rambam niets nieuws te melden.

Rambam verzint ook plagiaatverhaal Joan Franka

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *