200 jaar Zaandam

Het was al een beetje gekunsteld en dat wordt alleen maar erger. Dit jaar wordt gevierd dat Zaandam twee eeuwen geleden stadsrechten kreeg. Eigenlijk had de herdenking al in 2011 moeten plaatsvinden, maar toen was er geen geld. Het moet een feest worden voor heel Zaanstad (slechts 38 jaar oud), maar vindt plaats in Zaandam. Een beetje zoals de opening van het Zaanstedelijk gemeentehuis begin dit jaar een Zaandams feestje werd. 

Die stadsrechten hebben we te danken aan Napoleon, Frans dictator met duistere veroveringsneigingen. Meerdere Zaankanters sneuvelden in het verzet tegen deze potentaat. De namen van deze gefusilleerden zijn nog te lezen op het standbeeld in het Verzetsplantsoen. Enfin, een en ander vieren we dus onder leiding van de Zaandamse ondernemer Ruud Moes met een -geheel in Napoleons geest- megalomaan feest. Centraal daarbij staat begin juni een serie optredens waarbij geen enkele link te herkennen is met de historie, Frankrijk, stadsrechten of goede smaak. Denk aan optredens van Frans Bauer, René Froger, Jan Smit, Gordon, Lee Towers en Gerard Joling.

Maar dat is nog niet alles. Om te vieren dat er 200 jaar geleden vijandelijke troepen door Zaandam banjerden, halen we de militairen opnieuw binnen. Dit keer niet in de vorm van soldats Français (hoewel dat het oorspronkelijke plan was). Nee, Moes heeft de Koninklijke Marine uitgenodigd. Drie dagen lang mogen zij hun moorddadige product promoten, in de hoop dat het vers kanonnenvlees oplevert. Niet minder dan drie stands gaan de mariniers vullen.

In de jaren ’80 bestond de actiegroep ‘Is het hier oorlog?’ Die keerde zich onder meer tegen de massale militaire aanwezigheid bij de Vierdaagse van Nijmegen. Ik stel voor deze groep een reünie te laten houden op 1, 2 en 3 juni. In Zaandam. Dan regel ik wel een standje naast dat van de marine.      

1 gedachte over “200 jaar Zaandam”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *