Staking

De afgelopen dagen kwamen er een paar keer overzichten voorbij van de langstlopende stakingen in de Nederlandse geschiedenis. Aanleiding daarvoor was de schoonmaakstaking, die inmiddels z’n tiende week is ingegaan. De schoonmakers zouden daarmee volgens de Volkskrant van gisteren op de negende plaats aller tijden staan. Op 1 staat de werkonderbreking bij zagerij Blokzijl in 1924 (waar 824 werkdagen de arbeid is neergelegd), op 10 vinden we opnieuw de schoonmakers, maar dan in 2010 (45 werkdagen).

Die stakingsoverzichten kloppen niet. De Zaanstreek staat er namelijk niet tussen. Terwijl daar vroeger toch flink wat is afgestaakt. Neem bijvoorbeeld de werkonderbreking bij Verwer in Krommenie. In 1907 legde het drukkerijpersoneel daar de fabriek plat. Ze keerden vier maanden lang niet terug naar hun werkplekken. Of de werknemers van pellerij Mercurius in Wormerveer, die in 1924 25 weken staakten. Die van papierfabriek P. Dekker, eveneens in Wormerveer: bijna zeven maanden. Hoe lang de Zaanse houtwerkersstakingen van 1914 en 1929 duurden heb ik even niet paraat, maar volgens mij horen die ook thuis in de Volkskrant-top-10.

Kan Rob Vreeken, wonend op de plek waar de houtwerkersstakingen hun hoogtepunt beleefden en tevens Volkskrant-redacteur, een en ander even laten rechtzetten?   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *