Gevangen door Justitie

Fascinerend hoe de gemeente Zaanstad zich jaar na jaar laat gijzelen door het ministerie van Justitie, en dan in het bijzonder door de Dienst Justitiële Inrichtingen. In ruil voor een permanente gevangenis liet het zich vijf jaar lang bajesboten aansmeren. De bouw van die gevangenis werd door de DJI steeds uitgesteld, maar tegen alle beloften in moest Zaanstad de bajesboten anderhalf jaar langer dulden. Achter de schermen is er flink wat pressie op Zaanstad uitgeoefend door staatssecretaris Fred Teeven (VVD) en zijn vriendjes (van wie wethouder Dennis Straat, ook VVD, waarschijnlijk de grootste was). Nog een vuil geintje van de Nederlandse veiligheidsbazen: op de bajesboten zijn jarenlang mensen opgesloten die daar helemaal niet opgesloten mochten worden. Van asielzoekers tot actievoerders. Ze hadden er te maken met omstandigheden die volgens onder meer Amnesty International strijdig zijn met de mensenrechten.

Deze week maakte Justitie bekend dat de oplevering van de gevangenis op Hoogtij weer een jaar is uitgesteld. Bovendien wordt het cellencomplex in de Westzanerpolder een stuk hoger dan eerst was toegezegd. Het is de firma List&Bedrog in optima forma. Juist van Justitie zou je eerlijkheid en betrouwbaarheid mogen verwachten. Het omgekeerde is het geval: jaar na jaar wordt er gelogen en bedrogen. En zowel het Zaanstedelijk college als de raadsmeerderheid slikt het keer op keer.

Gisteren in het nieuws: het ministerie van Justitie stuurt telkens weer dezelfde persberichten met succesverhalen de wereld in, in de hoop dat de media die telkens opnieuw gebruiken. Het recyclebeleid moet het beeld van Fred Teeven en Ivo Opstelten (VVD) als ware crimefighters versterken, ook al is er in de tussentijd niets verbeterd.

Waarom verbaast dat nieuws me niet meer? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *