Boek over Waakzaamheid

Er gaan nog twee seizoenen overheen, maar in het najaar van 2012 ligt er -ijs en weder dienende- een mooi boek over vier eeuwen Waakzaamheid in de winkel. Het werd tijd. De oudste herberg van de Zaanstreek verdient het om in al zijn pracht te worden vereeuwigd. Er is daar te veel gebeurd dat het waard was om vast te leggen. En er zijn nog tal van illustraties, vooral foto’s, die De Waakzaamheid in volle glorie laten zien, maar waar de buitenwereld tot nu toe weinig of geen zicht op heeft.

Zelf mocht ik het hoofdstuk over ‘De Waak’ en de Tweede Wereldoorlog schrijven. Het is een vrij dramatisch verhaal geworden, met veel daders en slachtoffers. In enkele archieven vond ik onthullend materiaal. Over spionage, verraad, vergissingen en massale arrestaties. Onder meer. Ik trof zelfs zoveel materiaal aan dat ik moeite had om me te beperken tot de tien pagina’s die me gegund waren. Eerlijk gezegd vind ik dat de illegale Stijkelgroep, waartoe diverse medewerkers van de Koogse herberg werden gerekend, wel een heel boek waard is. Enfin, da’s een mooie klus voor iemand anders. En bovendien, in het boek over De Waakzaamheid moet uiteraard ook veel informatie komen over de clubs, bandjes, medewerkers en evenementen die daar gedurende langere of kortere tijd een plek hadden.

Voor €15,- komt u het allemaal te weten. Komend najaar. Als in ieder geval het voorste deel van De Waakzaamheid volledig gerestaureerd is. Nog even geduld dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *