Vernielde oorlogsherinnering

Over vernielingen gesproken (zie gisteren). Een kleine negen jaar geleden onthulden raadslid Ronald Ootjers en twee kleinkinderen Schwarz bij de voormalige essencefabriek Polak & Schwarz twee gedenkplaten (zie de foto). Op de ene, bronzen plaquette stonden de namen van de tijdens de oorlog omgekomen P&S-medewerkers, het merendeel joods. Op de andere, van kunststof, stond de volgende tekst:

Op 4 mei 2003 werd deze plaquette van het voormalige geur- en smaakstoffenbedrijf Polak & Schwarz opnieuw onthuld ter nagedachtenis van zijn 22 joodse, voornamelijk Amsterdamse slachtoffers van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Zaandam was, op 17 januari 1942, de eerste gemeente in Nederland vanwaar de joodse inwoners werden gedwongen te vertrekken, naar Amsterdam en Westerbork. Bijna 180 joodse Zaankanters werden slachtoffer van de Holocaust.

Het voormalige Zaandamse fabriekspand is alweer een aantal jaren in handen van ZVH. De woningbouwcorporatie maakte in het bedrijfspand luxe appartementen. En stond dus toe dat er een herinnering kwam aan de oorlogsslachtoffers van het bedrijf. Onlangs werd de kunststof plaquette vernield. In brand gestoken, is me verteld. ZVH haalde de restanten weg, maar verving de verwoeste tekst niet. De schroefgaatjes zijn dichtgeplamuurd en weggeschilderd. Dat kan natuurlijk niet. ZVH hoort te zorgen dat er een nieuwe plaquette op het gebouw komt. Al was het maar als eerbetoon aan haar joodse medewerker Saul Smit, die in 1941 werd gedwongen om ZVH te verlaten.

Het is een kleine moeite om een nieuwe, vandalismebestendige plaquette te bestellen en op te hangen. 4 mei 2012 moet haalbaar zijn.

Update (22-3-2012): ZVH heeft beloofd dat er op 4 mei 2012 een nieuwe plaquette hangt. Dank!

afbeelding 4 Polak & Schwarz (familiebedrijf)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *