KIHR-antwoorden

Eerst maak je het mogelijk dat Zaanstad vijf jaar lang wordt opgescheept met bajesboten voor mensen zonder geldige reispapieren (PvdA en GroenLinks). Daarna zorg je dat die boten anderhalf jaar langer mogen blijven dan is afgesproken met de gemeenteraad van Zaanstad en het ministerie van Justitie (PvdA en GroenLinks). En vervolgens stel je daar zogenaamd strenge schriftelijke vragen over aan het college van B&W, vragen waarop je het antwoord overigens al lang weet (PvdA en GroenLinks). Onder het motto ‘kijk ons eens stoer doen’ produceerden beide partijen vorige maand vier verschillende vragen die alle vier toch hetzelfde waren en neerkwamen op de vraag: “Die twee boten zijn in maart 2013 toch wel echt vertrokken, hè?”. Voor de vorm voegden ze er nog een vijfde vraag aan toe: of de zorg, het bezoekrecht van vrijwilligers en de dagbesteding aan boord wel een beetje in orde waren.
Gisteren ontving ik de antwoorden die het college beide partijen verstrekte. De reactie op de vragen 1 t/m 4: ja hoor, natuurlijk zijn die boten tijdig weg. En wat betreft vraag 5: zie de brief van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie de dato 25 mei 2011, waarin hij bezweert ‘niet te schromen waardevolle aanbevelingen [van Amnesty International en andere maatschappelijke organisaties, E.S.] over te nemen. “De in deze brief opgenomen uitgangspunten gelden nog steeds onverkort.” Aldus B&W.

Laat nou sinds mei 2011 meerdere vrijwilligers van de bezoekersgroepen aan de bajesboten de toegang tot diezelfde boten zijn ontzegd. Ze waren te kritisch, in de ogen van Justitie. Laat nou het Zaandamse bajesbotencomplex bekendstaan als een van de slechtste gevangenissen voor ‘illegalen’ in Nederland. En laat nou de gezondheidszorg op de boten helemaal niet in orde zijn. Vraag het maar aan diezelfde, door de staatssecretaris in zijn complot betrokken ‘maatschappelijke organisaties’.

Oftewel, Justitie liegt opnieuw alsof het gedrukt staat. En het college van B&W gaat wederom vrolijk mee in die leugens.

Misschien kunnen de collegepartijen GroenLinks en PvdA dáár eens over aan de bel trekken. Komen ze meteen wat geloofwaardiger over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *