Twiske

De eerste vergissing was het veranderen van de natuur rond Oostzaan, Zaandam en Landsmeer in een recreatiegebied met de naam Het Twiske. Beheerd door Recreatieschap Noord-Holland en grotendeels betaald door bovengenoemde gemeenten plus Amsterdam en Purmerend. Waar eerst ruige natuur en weilanden waren, kwam enkele decennia terug 650 hectare groengebied met uitgaansmogelijkheden.

De overheid gaf in 1990 13 miljoen gulden mee als bruidsschat. En daar ontstond de tweede vergissing. Want met een rentestand van 9% kon het beheer van Het Twiske nog wel uit die bruidsschat worden betaald. Maar toen de rente zakte bleek er onvoldoende geld voorhanden. Het aangelegde zwembad werd ingeperkt en er kwam betaald parkeren (dat vooral de lagere overheden geld bleek te kosten), maar nog altijd liep de voorraad pecunia terug.

Inmiddels is de bodem van de schatkist in zicht en dreigt er een derde vergissing te worden gemaakt. Er komt een jaarlijks tekort aan van 200.000 euro (op een begroting van 2 miljoen) en dus bedenken de eigenaars alternatieven. Zoals een skibaan voor wakeboarders en waterskiërs. Een vuurrood snackpaviljoen. En negen meter hoge nieuwbouw bij zorgboerderij Balder.

Of de nieuwe investeringen jaarlijks twee ton of meer gaan opleveren is onduidelijk. Wel helder is dat de rust in Het Twiske verder zal worden aangetast. Dat is jammer voor een heleboel mensen. En dat is vooral jammer voor veel planten en (soms zeldzame) dieren. Wellicht toch maar beter niet doen dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *