Prostitutie

Gisteren bij De Wereld Draait Door, wethouder Lodewijk Asscher. Hij promootte, niet voor het eerst, een strenger prostitutiebeleid. Een beleid waarbij vrouwen niet het slachtoffer worden van mensen- en (andere) mishandelaars.

Later op de avond was er een kijkje achter de prostitutieschermen, het eerste deel van Frans Bromets tv-serie over de echte wereld achter de Amsterdamse Wallen. Duidelijk werd dat het romantische beeld van het ‘gezellige’ hoerenleventje zoals ooit gerund door Frits van de Wereld en zijn kornuiten allang niet meer bestaat. Als het al ooit hééft bestaan.

Jaren geleden moest de gemeenteraad van Zaanstad het lokale prostitutiebeleid vaststellen. De landelijke wetgeving was op dat moment zodanig dat elke gemeente minimaal één prostitutievergunning diende te verstrekken als die werd aangevraagd. B&W van Zaanstad stelde voor om maximaal twee bordeelvergunningen weg te geven. Zaanstad was immers een grote stad, dus moest er in de ‘behoefte’ worden voorzien.

Zaanstad had toen al één bordeel, genaamd Baccara (gevestigd op een heel toepasselijke plek; de A. van Broekweg). En voor zover ik weet is daar nooit een bordeel bijgekomen. In mijn politieke clubje leidde de vraag of er één dan wel twee bordelen mochten komen tot debatten. Gezien alle vrouwenhandel en -misbruik vond ik eentje meer dan genoeg. De fractiemeerderheid stelde zich echter achter het collegestandpunt, een meerderheid waarbij ik me uiteindelijk neerlegde. Daar heb ik eigenlijk nog altijd spijt van. Wie wil weten waarom raad ik de delen 2 en 3 aan van Bromets serie. 

1 gedachte over “Prostitutie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *