Zaanoeverproject, deel 2

Goed nieuws: er is een tweede Zaanoeverproject in de maak. Althans, op papier. Via een persbericht liet het Zaanstedelijk college van B&W weten dat ‘de komende decennia ZaanIJ tot ontwikkeling gebracht zal worden’. De  gemeente denkt anticyclisch. Want alsof er geen crisis bestaat, onvouwt het college ambitieuze plannen om langs de Zaanoevers zevenduizend woningen en 450.000 vierkante meter bedrijfsruimte te laten ontwikkelen. Had Sjoerd Soeters voorkennis toen hij drie weken geleden tegen Het Parool zei zich ‘aanbevolen’ te houden als er langs de Zaanse waterkant ontwikkeld gaat worden?

Hoe dan ook, Zaanstad heeft vijf ‘kansrijke locaties aangewezen’ als startpunt van ZaanIJ. Het zijn, in willekeurige volgorde (tussen haakjes mijn opmerkingen):

-de Wilhelminasluis en omgeving (de vraag is wel of het oude karakter gehandhaafd blijft als de sluis wordt verbreed);

-het Hembrugterrein (daar worden vooral bedrijven gevestigd, met behoud van de monumentale panden. Hopelijk werkt Defensie, de eigenaar, eindelijk eens een keertje mee);

-de Hemmes (ligt al decennia grotendeels braak. De gemeente wil er een mix maken van wonen, werken en waterrecreatie. Prima plan, vooral als er historiserend wordt gebouwd en er zo een link ontstaat met de naastgelegen Zaanse Schans en met Haaldersbroek);

-Zaan proeflokaal (het enige kopje waarbij nadere informatie ontbreekt);

-Noordzaan (een invulling voor de omgeving van Brokking en Meneba, twee immense fabriekspanden in Wormerveer. B&W wil hier -terecht- eveneens een mengeling van wonen, werken en recreatie).

“Het uitrollen van grote (Vinex-)wijken ligt achter ons”, schrijft het college. Kleinschaligheid en organische planvorming past prima bij Zaanstad. (…) Ook industriële erfgoedpanden krijgen een tweede jeugd.”

Het klinkt me allemaal als muziek in de oren. Nu alleen nog even de bijbehorende tientallen miljoenen euro’s zoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *