Integriteit

Interessant. De Zaanse eenmansfractie met de koddige naam Partij voor Ouderen en Veiligheid wil dat het Bureau Integriteit onderzoek doet naar de rol van burgemeester Faber, wethouder Noom en de gemeentelijke afdeling Handhaving. Aanleiding is het kwijtschelden van een boete voor Corrie Noom, die ergens fout zou hebben geparkeerd. Volgens de POV is wethouder Noom daardoor mogelijk niet integer, en dat geldt ook voor degenen die haar uit de wind zouden hebben gehouden. 

Het enige POV-raadslid is Ton Brekelmans. Deze secretaris van de Vereniging Zaanse Horecabelangen diende tijdens de begrotingsvergadering van november 2011 samen met enkele andere partijen een amendement in om de subsidie aan poppodium De Kade stop te zetten. Het amendement kwam Brekelmans niet slecht uit, aangezien hij De Kade ziet als een concurrent die gesubsidieerd bier schenkt. In september vorig jaar vroeg hij al hoe het ervoor stond met de door hem gewenste bezuinigingen op De Kade en La Brèche, een andere horecagelegenheid die geld van de gemeente kreeg. Brekelmans heeft dan ook geen gelegenheid voorbij laten gaan om La Brèche zwart te maken. Gemeentelijk geld voor De Kade, het Zaantheater, het Cultuurhuis; Brekelmans vindt het allemaal ‘volslagen overbodig’. De commerciële horeca van Zaanstad ontvangt immers ook geen subsidie. Specifieker, café-eigenaar Ton Brekelmans krijgt (afgezien van zijn maandelijkse raadsvergoeding van zo’n €1500,-) geen gemeentelijke pecunia. En dat is niet eerlijk.

Ton Brekelmans is namelijk ook nog eigenaar van partycenter Las Vegas. Vorige maand stuurde hij een brief vol verdachtmakingen naar zijn collega-raadsleden en B&W. Op basis van belabberd zoekwerk via Google kwam hij tot de discutabele conclusie dat er mogelijk schuin tegenover zijn horecagelegenheid een in zijn ogen dubieuze club zou komen. “Gaarne verneem ik uw reactie.” Kroegbaas/raadslid Brekelmans heeft namelijk geen behoefte aan een organisatie bij zijn voordeur die hij niet blieft. 

Uiteraard is er geen enkel verband tussen Brekelmans’ horeca-activiteiten en zijn raadsvragen en -opinies over de Zaanse horeca. En natuurlijk zou Ton Brekelmans de laatste persoon zijn die het persoonlijk belang mengt met het politieke. Maar omdat -zoals Ton Brekelmans van harte zal onderschrijven- vertrouwen goed is, maar controle beter, stel ik toch maar de vraag. Kan het Bureau Integriteit even nagaan of de POV-leider zich niet schuldig maakt aan belangenverstrengeling? Dat zou namelijk niet integer zijn.

 T.B.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *