Illegalenquotum

Er is veel te doen om het door minister Leers opgelegde illegalenquotum. U weet wel, zijn eis dat de politie dit jaar minimaal 4800 mensen zonder geldige verblijfspapieren dient op te pakken. Een flink aantal gemeenten (onder meer Amsterdam, Groningen, Den Haag, Utrecht en Almere) heeft al laten weten niets te voelen voor de opgelegde mensenjacht. Opvallend daarbij is dat zelfs sommige VVD-burgemeesters afstand nemen van Leers’ ideeën. Ook opvallend vind ik dat Zaanstad nog altijd niet publiekelijk heeft laten weten eveneens tegenstander te zijn van dit soort oppakacties. De burgemeester van Zaanstad is -in ieder geval tot halverwege dit jaar, en waarschijnlijk nog wel wat langer- korpsbeheerder van de politie Zaanstreek-Waterland. En daarom verwacht ik juist van haar een stellingname.

Overigens, die 4800 is nog altijd minder dan het aantal illegalen dat het slachtoffer was van de vorige staatssecretaris, Nebahat Albayrak. Zij ‘scoorde’ in 2008 en 2009 respectievelijk 5600 en 5200 opgepakte sans papiers. En als er iemand nauwelijks gebruikmaakte van haar discretionaire bevoegdheid was het Albayrak wel. De PvdA heeft dus bepaald niet de beste troefkaart als het er om gaat Leers te kapittelen.

Ik stel voor om in het volgende kabinet een PvdA- en CDA-quotum te gaan hanteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *