Zaans Medisch Centrum

Het is altijd oppassen wanneer je iets over kwakzalverij publiceert . Een van de laatste keren dat ik het onderwerp aanroerde leverde het me een aangifte op van een gekwelde ziel, gevolgd door een politieverhoor en het OM-oordeel dat er vooralsnog geen vervolging zou plaatsvinden. Ik laat het afschminken dit keer dus maar over aan het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij. In haar deze week uitgekomen editie zaagt oud-gynaecoloog Cees Renckens (de echtgenoot van Zaans Museum-directeur Fokelien Renckens) het Zaans Medisch Centrum bij de enkels af. Ik citeer een klein stukje uit zijn verhaal: “Met het geoefende oog van de kwakzalverijbestrijder is het niet moeilijk om in de marges van de reguliere gezondheidszorg voorbeelden aan te wijzen van behandelcentra die zich nauwelijks laten onderscheiden van de ordinaire kwakzalverijen als homeopathie, acupunctuur en paranormale geneeswijzen. We zullen enkele voorbeelden langslopen zonder de pretentie van volledigheid ook maar enigszins te koesteren.” Waarna Renckens zeven behandelwijzen en -klinieken op een rij zet die zijns inziens niet deugen. Waaronder de urologie-poli van het Zaans Medisch Centrum en de daar werkende uroloog Sigrun Langbein. Zij gaat vanaf volgend jaar een labradoedel (een kruising tiussen een labrador en een poedel) inzetten om prostaatkanker op te sporen. Hoe? De hond moet simpelweg aan de geur van urine kunnen herkennen dat er iets loos is. “Niemand bakt ze zo bruin als de ZMC-urologe Sigrun Langbein”, aldus Renckens, die duidelijk niets ziet in het hondengesnuffel. “Allemaal gekwakzalf, allemaal commercie. (…) The winner is… Dr. Langbein uit Zaandam, die nu alvast aankondigt dat zij straks al die bang uitgevallen mannen met verdenking op prostaatkanker een biopsie kan besparen. Wij voorspellen in 2013 een stormloop richting de Zaanse urologische polikliniek. Woef woef.”

2 gedachten over “Zaans Medisch Centrum”

  1. Beste Erik,

    De publicatie van de heer Renckens zal ongetwijfeld ergens goed voor zijn, maar de wijze waarop hij dokter Langbein neerzet alsof zij een kwakzalver is lijkt mij onterecht. Ik ken haar als arts vrij goed. Tijdens de behandelingen die ik bij haar heb ondergaan zijn nimmer pogingen gedaan die op kwakzalverij lijken. Integendeel zelfs.
    Inderdaad heeft zij een hond in opleiding om prostaatkanker te traceren. Daar is op zich niets vreemds aan, want er bestaan meer varianten waarvoor honden ingezet worden om het nodige op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan drugs, lijken en geld. Kortom waarom zou je een hond niet kunnen leren om prostaatkanker op te sporen door aan urine te ruiken? Deze werkwijze kan mannen een hoop ellende besparen.
    Natuurlijk moet deze methode nog aantonen of het juist is, maar om zo’n innovatieve arts als Langbein af te laten branden door Renckens gaat wat mij betreft te ver.

    Groeten, Willem

  2. Sluit mij helemaal aan bij Willem, uroloog Langbein is een kundige vrouw en die gaat ook niet over eén nacht ijs erik. Enge gedachte dat jij zo achter de uitspraak van de heer Renckens hobbelt Erik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *