Laf gedrag

Wat hebben deze mensen en organisaties gemeen? René de Heer (VVD-Zaanstad). Rita Verdonk (oud-minister). De VVD-fractie in de Eerste Kamer. De VVD-fractie in de Tweede Kamer. Fred Teeven (staatssecretaris). De locatiemanager van de detentiepontons in Zaandam. Dennis Straat (wethouder Zaanstad). De rest van B&W-Zaanstad. En de vertegenwoordiger van de Dienst Bijzondere Voorzieningen.
Ze zijn allemaal gevraagd om tijdens de gisteren gehouden ROSA-avond over vreemdelingendetentie in Nederland in debat te gaan met tegenstanders van de Zaanse bajesboten. En ze konden, wilden of durfden geen van allen.
Dat is in de eerste plaats merkwaardig. De meerderheid van de Nederlandse en Zaanse volksvertegenwoordiging is er voorstander van om illegalen op te sluiten in drijvende gevangenissen. Maar zodra hen wordt gevraagd dit te komen uitleggen, op neutraal terrein en met een neutrale gespreksleider, duiken ze weg.
Dat is dus, in de tweede plaats, laf. Wie het wel aandurft om duizenden mensen in het ongeluk te storten door ze langdurig te laten opsluiten, maar dat niet publiekelijk durft uit te leggen, verdient het niet om in de politiek rond te lopen.

Speciaal voor hen en al die andere voorstanders van de huidige vreemdelingendetentie een klein verhaaltje. Het werd gisteravond verteld door de vertegenwoordigster van Amnesty International en zou onlangs hebben plaatsgevonden.

In kamp Zeist zat een vrouw zonder geldige verblijfspapieren opgesloten. In haar vaderland was ze verkracht. Ook haar dochter van 9 was verkracht. Dat was bekend in kamp Zeist; het trieste verhaal stond in haar persoonlijk dossier. Desondanks vonden de kampbewakers het noodzakelijk dat deze mevrouw werd gevisiteerd. Ze raakte in paniek en verzette zich, niet geheel onlogisch gezien haar traumatiserende verleden. Daarop werd ze met geweld neergedrukt en kwam een mannelijke bewaker zelfs een beenklem leggen. De visitatie, die overigens niets opleverde, moest en zou immers plaatsvinden. Conclusie van de verantwoordelijken na afloop: de procedure was geheel volgens protocol verlopen.

Fijn dat Nederland een rechtstaat is.

1 gedachte over “Laf gedrag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *