Dirk Hartog

Hij haalde op het nippertje de Encyclopedie van de Zaanstreek. En belandde dan ook nog in het supplement, op de allerlaatste pagina. Wat betekent dat hij in eerste instantie over het hoofd is gezien. Dat is merkwaardig. Meer dan dat zelfs. Want Dirk Hartog zou wel eens de belangwekkendste Zaankanter aller tijden kunnen zijn. Laat ik het piepkleine lemma in de Encyclopedie even aanhalen en oordeelt u vervolgens zelf.

“Hartog, Dirk. Uit de Zaanstreek afkomstige, 17e-eeuwse gezagvoerder van het VOC-schip De Eendracht. Hij zeilde daarmee in 1616 van Kaap de Goede Hoop af oostwaarts te ver door en ontdekte het zogenoemde Eendrachtsland, later Dirk Hartogland genoemd. Een tinnen bord, aan een paal gespijkerd, vermeldde de landing; het bevindt zich nu in het Rijksmuseum te Amsterdam. In feite was Dirk Hartog de ontdekker van Australië.”

Wie weet er meer over deze wereldberoemde (nou ja…) Zaankanter? De ontdekker van Australië (na de aboriginals, maar op een of andere manier worden die nooit meegerekend).  

  Dirrekie de Zaankanter

8 gedachten over “Dirk Hartog”

 1. Early European History

  On the 25th of October 1616, Captain Dirk Hartog arrived on the ‘Eendracht’ and announced his arrival by leaving an inscribed plate with his name and date of arrival at Cape Inscription.

  In 1697, Flemish Captain William de Vlamingh landed at Cape Inscription and found Dirk Hartog’s plate. As the plate was badly weathered, Vlamingh copied the record on to another plate and added his own record.

  In August 1699, Captain William Dampier anchored and surveyed the northern end of Dirk Hartog Island.

  er is dus een eiland naar hem vernoemd als ik dit jaar in de buurt ben ga ik effe kijken!

  1. Goed idee. Kijk dan ook even of er een heel oud potje met Zaanse mosterd staat. Ik ben met name benieuwd naar die Zaanse ink.

   1. mijn grootmoeder was een hartog,bij ons was het mode om over hun voorvader? te spreken.ik weet ook nog dat ik als kind met haar naar het postkantoor ging om een paar kwartjes rente op tahalen dit speelde net na 1945 het werd afgeschaft daar het bedrag te laag werd opoe was in 1871 geboren heette neeltje en was getrouwd met lourens hoorn visserman te zaandam

 2. volgens familie overlevering zouden in kerkboeken geschriften te vindenzijn daarbij zit in mijn heinnering dat dit de kerk boeken van den ilp of de rijp zijn die mochten voor en in de oorlg niet in gezien worden over de reden daarvan gingen uiteenlopende verhalen in die vooroorlogse jaren was er ene lub hartog mee bezig deze had kinderen die heb ik niet gekend en er was een gerrit hatog kinderloos /dus wie weet

 3. Is er een stamboom gemaakt met Dirk Hartog naar recent? Probeer uit te zoeken of ik familie ben via de lijn van zijn broer Willem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *