Roel van Duijn & Frits Hoekstra

Twee nieuwe boeken over de Binnenlandse Veiligheidsdienst en diens opvolger, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Dat kan nauwelijks toeval zijn. Gistermiddag was ik aanwezig bij de presentatie van Roel van Duijns boek Diepvriesfiguur. Autobiografie van PD106043. Het is een onderzoeksverslag van de tientallen jaren dat de geheime diensten van Nederland Van Duijn in het vizier hadden. De oud-Provo was een geliefd doelwit van de Haagse regenjassen. Door langdurig te procederen slaagde de ex-Kabouter er in om vele honderden vertrouwelijke BVD-pagina’s over zichzelf en zijn -meestal politieke- organisaties boven water te halen.

Het was druk bij de presentatie in het Amsterdamse Max Euwecentrum, waar -toen het nog een gevangenis was- Roel ooit drie weken zat opgesloten wegens ‘staatsgevaarlijke activiteiten’. Nu was het een verzamelplaats voor uiteenlopende gasten als politicoloog Meindert Fennema, vele oud-Provo’s en Kabouters, de dubieuze arabist Hans Jansen en oud-BVD-medewerker Wim ‘De Snor’ de Weerdt (die het eerste exemplaar van het boek in ontvangst mocht nemen). 

In Roels boek komt Frits Hoekstra, vanaf 1971 werkzaam bij de BVD, meerdere keren voor. Omgekeerd besteedt Hoekstra in zijn eveneens deze maand verschijnende boek De Dienst wellicht ook aandacht aan Van Duijn. De voormalige leidinggevende betoogt nu dat de AIVD veel te veel invloed heeft op het dagelijks leven. Grappig om dat te vernemen uit de mond  van iemand die in zijn eigen tijd democratische organisaties kapot probeerde te maken.

Met Hoekstra ben ik het op vele punten niet eens, Roel van Duijn trekt soms andere conclusies dan ik doe ten aanzien van sommige personen. Daar moeten we het nog maar eens over hebben als ik hem weer spreek. Maar met Roel ben ik het van harte eens waar hij (op de achterflap) ‘vraagtekens zet bij de manier waarop de Nederlandse geheime dienst zijn  prioriteiten stelt’. Enfin, lees het zelf maar; het boek ligt vanaf vandaag in de winkels. 464 vlotgeschreven pagina’s voor slechts €19,95. Of kijk even naar de Nieuwsuur-uitzending waarin Roel van Duijn en Wim de Weerdt aan het woord komen.

Overigens, toen ik gisteren terugkwam uit Amsterdam lag er -o, toeval- een aangetekende envelop van de AIVD op mijn deurmat. Het bezwaar dat ik had aangetekend tegen de (gedeeltelijke) vrijgave van een BVD-dossier was voor zo’n 80% afgewezen. Ik kan beroep tegen de beslissing aantekenen bij de rechtbank in Den Haag. Dat kost me geld; de griffierechten. Ik heb zes weken de tijd om na te denken of ik dat er voor over heb.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *