G500

Alweer een flink aantal jaren geleden heb ik drie Zaanse partijen gewaarschuwd, nadat mij ter ore kwam dat zich leden bij hen hadden aangemeld wier doel het was om op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad te komen. Daar was op zich niets tegen, ware het niet dat de verse leden in dit geval alleen de belangen wilden behartigen van een groepering die verder weinig of niets op had met de betreffende partijen. Drie kandidaten van een en dezelfde organisatie, drie verschillende partijen. Het is uiteindelijk één nieuweling gelukt om in de gemeenteraad te komen. Mijn (overigens niet opgevolgde) advies destijds aan die partijen: bouw een periode in van één of twee jaar (vanaf het begin van het lidmaatschap) dat nieuwe aanwas zich niet kandidaat kan stellen voor de raad. Een afkoelingsperiode, zodat je kunt beoordelen wat voor vlees je in de kuip hebt. 

Zo’n preventieve maatregel voorkomt een situatie die wel eens heeft plaatsgevonden bij de Amsterdamse PvdA. Vlak voor de kandidaatstelling werden er opeens allemaal onbekenden partijlid die maar één agendapunt hadden: hun vriendje hoog op de kandidatenlijst stemmen. Dat soort pogingen wilde nog wel eens slagen.

Er is nu een nieuwe variant van de politieke overvaltechniek. Het heet G500. Het idee is even simpel als geniaal. Zorg dat (minimaal) vijfhonderd jongeren lid worden van de PvdA, het CDA en de VVD. Ga met die vijfhonderd naar de congressen van die drie partijen. Dien tien moties of amendementen in die van belang zijn voor jongeren. Stem er met z’n vijfhonderden voor. En je weet zeker dat er een meerderheid is die je plannen aanneemt.

Het eerste deel van de actie is al gelukt. Via internet meldden zich binnen twee dagen meer dan vijfhonderd jongeren aan die mee willen doen aan de coup. Het is een innovatieve manier om de macht te grijpen. Nu alleen nog even een manier zien te vinden om deze machtsgreep tegen te gaan. Ik weet ‘m vooralsnog niet. Wie wel? Of, andere vraag: is dit simpelweg een nieuwe en nuttige manier van politiek bedrijven?

Nieuw: G500+ (boven de 35, tóch de G500 steunen!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *