Desinformatie

Daar heeft Rob Swart wel een pijnpuntje te pakken. Afgelopen zaterdag hekelde hij in Dagblad Zaanstreek het mediabeleid van de politie en  van Zaanstad. Dat komt er op neer dat beide partners u niet meer melden wanneer het onveilig is. Ze wensen voortaan alleen maar goed nieuws naar buiten te brengen. “De gemeente wil veiligheid communiceren en geen onveiligheid”, heet het in het Integraal Veiligheidsplan 2012-2014.

De afgelopen jaren moest de pers het doen met nieuwsberichten op www.politie.nl. Daar zijn dagelijks twee soorten teksten te vinden van uw regionale politiekorps: opsporingsberichten (‘Inbreker gezocht’) en succesverhalen (‘Inbreker gepakt’). Dat het overgrote deel van de boeven op vrije voeten blijft, ondanks al die politie-inzet, is niet te vinden op die site. En dus ook zelden in uw dagblad.

Vroeger was het zo dat de krant minimaal tweemaal daags de politiewoordvoerder kon bellen voor het laatste nieuws. Dat gaf de mogelijkheid om kritische vragen te stellen en informatie uit te wisselen. Daar had de politie echter geen zin meer in. Eerst werden de informatierondes teruggebracht in aantal en tegenwoordig dienen de dames en heren journalisten zich te wenden tot de goed-nieuwsberichten op politie.nl. De gemeente steunt dat beleid van harte.

U wordt bedonderd waar u bijzit. Soms lijkt het hier meer op Noord-Korea dan u wellicht denkt. Maar aangezien dat geen positief nieuws is maakt de gemeente noch de politie er melding van. Het is maar dat u het weet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *