Ageeth Scherphuis/Hanneke Eikema

Twee sterfgevallen met een Zaans tintje gisteren. Allereerst de journaliste Ageeth Scherphuis (79). Geboren Zaandamse, opgegroeid op het Rustenburg. Na de oorlog was ze redactiesecretaresse bij dagblad De Typhoon. Ze wilde eigenlijk verslaggever zijn, maar de hoofdredacteur vond dat vrouwen geen journalist konden zijn. Ageeth zette toch haar zin door en werd omroepster bij de AVRO, idealistisch programmamaakster, prominent feministe en sterverslaggeefster bij Vrij Nederland.

Eveneens gisteren overleed Hanneke Ippisch-Eikema (87). Hanneke, dochter van dominee Jan Eikema (de voorganger in de Bullekerk), bracht eveneens een groot deel van haar jeugd door in Zaandam, op de Herengracht en in de Westzijde. Vanaf 1943 bracht ze als ‘Ellie’ voor de eveneens Zaandamse verzetsman Piet Bosboom joden naar onderduikplekken, zowel volwassenen als kinderen. In 1944 werd ze gevraagd om koerierster te worden van Walraven van Hall, de Zaandamse bankier en spil van het Nederlandse verzet. Ze bracht voor hem miljoenen guldens rond en zocht naar geschikte vergaderplekken voor de illegaliteit. Op 27 januari 1945 werd ze samen met Van Hall gearesteerd in Amsterdam. Haar ‘baas’ zou het niet overleven, zij kwam na enkele maanden in de gevangenis gezeten te hebben weer vrij. Hanneke Eikema heeft haar oorlogsmemoires vastgelegd in Sky, een boekje dat met name veel Amerikaanse scholieren (ze leefde tientallen jaren in de Verenigde Staten) het nodige heeft bijgebracht over de Nederlandse illegaliteit.

Beide dames verdienen mijns inziens een mooie necrologie in onder meer Dagblad Zaanstreek

1 gedachte over “Ageeth Scherphuis/Hanneke Eikema”

  1. Het waren dappere mensen die om anderen dachten. Ik heb dan ook grote bewondering voor hun. Hun daden moeten niet vergeten worden. Om die reden heb ik dan ook een wikipedia-pagina aangemaakt met jouw informatie als uitgangspunt. Overigens volgens Amerikaanse bronnen blijkt ze op zondag 15 april overleden te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *