Tweehonderd jaar Zaandam

Al eerder betoogde ik op deze plek dat het vieren van tweehonderd jaar Zaandam leidt tot een tamelijk infantiel boerendorpsfeest. Leuk voor de autochtone kaaskop met een stevige geldbuidel die van Volendamse smartlappenzangers houdt, maar niet serieus te nemen door liefhebbers van wat diepgaander cultuur. Als ik het Noordhollands Dagblad mag geloven heeft Zaanstad €150.000,- over voor deze drie dagen durende droefenis. Aan kaartjes voor optredens van Jan Smit en zijn vrienden bent u daarnaast €30,- tot €50,- kwijt. Per dag. Een door de gemeenteraad aangenomen motie om jaarlijks een multicultureel festival te organiseren is door B&W stilletjes opzij geschoven, iets waaraan de raad haar steeds moet herinneren. Maar het college geeft wel met liefde geld aan het korps mariniers, dat begin juni drie dagen lang de stad komt vervuilen, en aan een stelletje zingende TROS-miljonairs.

Dat de festivalorganisatie geen eindredacteur in de arm heeft genomen om voor dit oer-Hollandse feestje ook oer-Hollandse zinnen op de eigen website te gebruiken -woorden als ‘sponser’ en ‘marienier’ komen in mijn woordenboek niet voor- is te overzien. Maar dat er zoveel geld wordt gespendeerd aan een zichzelf overschattend café-Nol-altijd-lol-feestcomité (‘100.000 bezoekers per dag’); het is een zonde.

Ik ben niet actief op Facebook, maar bij dezen wil ik mijn steun betuigen aan de makers van de Facebookpagina ‘Zaandam 200 jaar’, waarop tegenstanders van het lokale eerbetoon aan dictator Napoleon zich kunnen verenigen. Zet ‘m op. 

Ook wij zijn tegen!

2 gedachten over “Tweehonderd jaar Zaandam”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *