Rawagedeh

Nederland stelt er eer in om de allerlaatste overgebleven misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog te berechten. Er lopen in Duitsland nog een paar bejaarde vaderlanders rond met bloed aan hun handen en de kans is niet denkbeeldig dat die alsnog voor de rechter moeten verschijnen. Des te vreemder vind ik het dat het Openbaar Ministerie in Arnhem afgelopen week bekendmaakte dat de Nederlandse militairen die betrokken waren bij het bloedbad in het Indische Rawagedeh niet worden vervolgd. Het OM concludeerde dat hun misdrijven -het doden van honderden onschuldige burgers- waren verjaard. Ook andere wanpraktijken die in ‘Ons Indië’ door Hollandse soldaten werden gepleegd  blijven ongestraft.

Dit lijkt wel heel erg op meten met twee maten. Voor Nederlandse nazi’s wordt een andere norm gehanteerd dan voor Nederlandse militairen die twee jaar na de bevrijding van nazi-Duitsland nazistische methoden gebruikten in Azië. Ik kan me niet voorstellen hoe het OM haar sepotbesluit kan verdedigen.

Op pad in de saweh

1 gedachte over “Rawagedeh”

  1. Helaas horen we nooit van de schandelijke misdaden voor, tijdens en na de politionele acties jegens inwoners van Nederland. Er hebben zich in naam van de republiek zeer ernstige misdaden plaatsgevonden waar ook best wel eens kritisch naar mag worden gekeken. Misschien moeten we zelfs wel eens overwegen deze daders op te sporen en naar de rechtbank te leiden om schadevergoeding jegens de Nederlandse nabestaanden te eisen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *