Hemmes

De Zaanstreek wordt opgestoten in de vaart der volkeren. Steeds vaker duikt deze regio op in lijstjes met en artikelen over beeldbepalende panden en mensen. Het varieert van berichten over Inverdan/hotel Inntel/het nieuwe stadhuis tot informatie over culturele en menselijke uitingen. Afgelopen week kwam bijvoorbeeld The Ex uitgebreid aan bod in het tv-programma Andere Tijden (al werd deze band daar neergezet als Amsterdams fenomeen…). Hun collega’s van De Kift vieren momenteel triomfen met hun theaterprogramma. Over een maand of acht beginnen de opnames van een film over de Zaandamse verzetsman Walraven van Hall. Net ontving ik het verzoek om de biograaf van schrijver/dichter/politicus Jacob Israël de Haan rond te leiden door Zaandam (waar deze legendarische man opgroeide). En een verslaggever van een grote krant belde, omdat hij voor een groot artikel op zoek is naar informatie over de Zaan.

Ik vind het allemaal prima. De Zaanstreek kan wel wat PR gebruiken. In dat verband is het door aannemer/restaurator Bart Nieuwenhuis, raadslid Ruud Pauw en stedenbouwkundig ontwerper Peter Ulle ontwikkelde plan om de Hemmes een ander aanzicht te geven meer dan interessant. Dit Zaanse schiereiland ligt al tientallen jaren grotendeels braak. Het kent drie eigenaars: de gebroeders Kramer, hijskranenbedrijf Schol en de gemeente Zaanstad. Het is omringd door de Zaanse Schans, Gortershoek, Haaldersbroek, het Kalf en Koog aan de Zaan. Tal van historische gebouwen dus in de omgeving, maar ook veel fabrieken (met ‘milieucontouren’) en vervuiling (in de bodem).

In het voorjaar van 2011 begon bovengenoemd trio met het maken van plannen voor de Hemmes, het geografisch hart van Zaanstad. Peter Ulle liet het voorlopig resultaat afgelopen week zien. Samenvatten is gezien de veelheid bijna onmogelijk, maar hier valt er alvast iets over te lezen. Mooi vond ik het plan om op de Hemmes niet alleen huizen en bedrijfspanden te bouwen, maar -refererend aan het verleden- er ook zes molens te plaatsen. En wel op de plaatsen waar eerder ook al van die wentelwieken stonden (zie de ansichtkaart hieronder). De molens kunnen zoveel energie produceren dat het hele schiereiland er van kan worden voorzien.

Mocht het lukken om het (inspirerende) Hemmesplan te ontwikkelen, dan heeft Zaanstad er weer een trekpleister van formaat bij. Het woord is nu aan de gemeente. Ik zeg doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *