ZOGblog

Leuke vrouw hoor, Ria de Leeuw. Jammer alleen dat ze na zoveel jaren in de raad het politieke métier nog altijd niet beheerst. Tot twee jaar geleden moest ze van Leny Vissers, de capo di tutti capi van de Zaanse Onafhankelijke Groepering overal tegen stemmen. Maar sinds Leny wethouder is dient Ria overal voor te stemmen. Mits het een collegevoorstel is natuurlijk.

Dan krijg je dus de vreemde situatie dat de ZOG vele jaren riep dat de stortplaats van Nauerna zo snel mogelijk dicht moest. Want die sluiting was beloofd aan de omringende bewoners.  En dat Ria, als aanvoerster van de ZOG-raadskudde, nu telkens verklaart dat de belt open dient te blijven en door mag groeien tot de gebruikte Pampers en radioactieve resten van de Bijlmerramp zo ongeveer in  de Nauernasche achtertuinen liggen. Tja, verklaart Ria dan tegen Dagblad Zaanstreek haar opmerkelijk soepele ruggengraat: “We moeten het belang van alle bewoners laten prevaleren boven dat van een groep. In de vorige periode ging ik er vanuit dat een stort hier niet hoort. Maar door me meer in de dossiers te verdiepen, begrijp ik dat er meer speelt.”

Met andere woorden: in de vorige raadsperiode riep Ria maar wat, omdat ze nu eenmaal de dossiers niet goed had gelezen. Zoals overigens de hele fractie keer op keer maar wat riep. Wegens gebrek aan leesvaardigheid of omdat het moest van Leny. Maar omdat een wethoudersportefeuille boven alles gaat, gaat sinds 2010 ook het laatste restje betrouwbaarheid definitief overboord.  

Laten we er even het laatste ZOG-verkiezingsprogramma bijpakken. Wat lezen we daar over de stortplaats van Nauerna? “De Stortplaats Nauerna zal volgens de wet binnen 30 jaar nadat de onderafdichting is aangebracht de vuilbergen moeten afdekken met een bovenafdichting. Dit betekent dat de stortplaats dus in 2012 gesloten moet zijn. De rechter zal er helaas aan te pas moeten komen om de provincie Noord-Holland, de N.V. Afvalzorg en de gemeente Zaanstad op hun schreden terug te laten komen. Die willen op de bovenafdichting nog eens een volume van 3,7 miljoen m3 vervuilde grond storten en de stortplaats tot 2025 openhouden. Dit terwijl ook de inspectie VROM hiertegen bezwaar maakt. De Z.O.G. wil dat de gemeente de eerder gemaakte afspraken met de omwonenden in Nauerna nakomt en zich aan de wet houdt. De rechter heeft nu het laatste woord.”

Inmiddels heeft de rechter al meermalen geoordeeld dat die stortplaats dicht moet. Hij heeft inmiddels het laatste woord gehad. Keer op keer verloren Zaanstad, de provincie en Afvalzorg processen van en tegen de bewoners van Nauerna. Maar van Ria en haar draaiende vriendjes mag de vuilnisbelt desondanks openblijven en doorgroeien.

Wat jammer toch dat Ria het begrijpend lezen nog altijd niet onder de knie heeft. Enfin, Ria zegt het zelf al in Dagblad Zaanstreek: “Ik ben een ander mens.” 

Loekie de Leeuw, voor leugens en listen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *